Linkovi

U ratu protiv terorista najvažnije postrojbe specijalne namjene (17/9/01) - 2001-09-17


Američki ministar obrane Donald Rumsfeld izjavio je da će vojni odgovor na prošlotjedne terorističke napade biti duga kampanja koja će se uglavnom oslanjati na elitne američke postrojbe uvježbane za nekonvencionalno ratovanje. Gospodin Rumsfeld kaže da će takve postrojbe imati ključnu ulogu jer teroristi nemaju baze i vojsku koje bi, u tom slučaju, bili cilj napada konvencionalnih snaga.

Prema riječima ministra Rumsfelda, misija otkrivanja neprijatelja bit će prepuštena elitnim snagama koje su visoko obučene i djeluju u manjim skupinama, veoma često duboko u teritoriju koji se smatra neprijateljskim. Svaki rod američkih oružanih snaga ima takve posbene postrojbe koje mogu izvoditi široki spektar akcija, od psihološkog rata i obučavanja lokalnih vojnih postrojbi do obavještajnih djelatnosti i diverzija.

Najveća istraga u američkoj povijesti

Ministarstvo pravosuđa i ministarstvo obrane nastavili su pripreme za osvetničke akcije za prošlotjedne terorističke napade u New Yorku i Washingtonu.

Ministar pravosuđa John Aschroft koordinira najveću istragu u američkoj povijesti. Četiri tisuće agenata FBI-a surađuje s lokalnim i stranim agencijama u istrazi 40 tisuća informacija u svezi s napadima.

FBI je priveo nekoliko materijalnih svjedoka. Najmanje još 25 osoba uhićeno je zbog kršenja useljeničkih zakona, a više od sto osoba traži se zbog ispitivanja.

U Europi, vojni i policijski čelnici Francuske, Njemačke, Nizozemske i Belgije sastaju se u Briselu kako bi razmotrili koordiniranje vlastite anti-terorističke istrage.

Britanija također ukazuje na Osamu bin Ladena kao glavnog osumnjičenika

Britanija je također priopćila da je Osama bin Laden glavni osumnjičenik za terorističke napade u Sjedinjenim Državama. Britanski ministar vanjskih poslova Jack Straw izvjestio je da su to tog zaključka došle britanske obavještajne službe. Gospodin Straw usporedio je sadašnju situaciju s kubanskom raketnom krizom iz 1962. godine. Britanski dužnosnik odao priznanje Pakistanu za njegove napore da pokuša uvjeriti Talibane da izruče bin Ladena. Gospodin Straw odbio je bilo što reći o tome kad bi mogao biti izveden bilo kakav vojni napad na Afganistan ako Talibani odbiju predati Osamu bin Ladena.

Visoki pakistanski dužnosnik nalazi se u Afganistanu u pokušaju da uvjeri vladajuće Talibane da izruče osumnjičenog teroristu Osamu bin Ladena Sjedinjenim Državama. Pojedinosti tih razgovora, kojima je cilj spriječavanje mogućeg američkog vojnog napada, nisu objavljene. Sjedinjene Države vjeruju da je Osama bin Laden glavni osumnjičenik za prošlotjedne terorističke napade. Talibani su priopćili da će nastaviti pružati utočište bin Ladenu te su zaprijetili da će napasti bilo koju susjednu zemlju koja bude pomagala Sjedinjenim Državama u vojnim akcijama u Afganistanu.

XS
SM
MD
LG