Linkovi

Uoči otvaranja američkih burzi, kamatna stopa smanjena za 0.5 % (17/9/01) - 2001-09-17


Svjetske burze s priličnim nemirom čekaju na obnovu trgovanja na američkim burzama. Američke burze počinju s radom u 9 i 30 u jutro po lokalnom vremenu, nakon dvije minute šutnje, u znak počasti žrtvama terorističkih napada te intonacije skladbe "God Bless America".

Znak za početak trgovanja na Wall Streetu - zvonjenje popularnim zvonom - dat će njujorški heroji, policajci, vatrogasci i pripadnici spasilačkih ekipa koji već danima razgrću ruševine ne donjem dijelu Manhattana.

Postoji zabrinutost da bi teroristički napadi od prošlog tjedna, te rušenje Svjetskog trgovinskog centra, mogli najaviti kolaps svjetskog ekonomskog poretka.

Predsjednik George Bush je izjavio da je američko gospodarstvo pretrpilo štetu, no on je uvjeren da će se ekonomija brzo povratiti.

Vlada je pozvala ulagače da otvaranje burze shvate kao priliku za kupovanje dionica, a ne njihovu naglu prodaju.

Prema najnovijoj anketi Gallupa i CNN-a, 75 posto ispitanika reklo je da prošlotjedni teroristički napadi u New Yorku i Washingtonu neće utjecati na njihovu odluku da kupuju ili prodaju na američkom tržištu dionica.

Prije no što se burze u New Yorku otvore, radnici komunalnih službi su morali obnoviti tisuće komunikacijskih i elekričnih vodova, oštećenih prošli tjedan.

Vlada je povtrdila da su komunikacijski sustavi na burzi provjereni te da dobro rade.

Šestodnevno zatvaranje burze bila je najduža stanka u poslovanju Wall Streeta od 1933. godine, za vrijeme velike ekonomske krize.

XS
SM
MD
LG