Linkovi

Zašto se za napade nije znalo unaprijed? (17/9/01) - 2001-09-17


Pod naslovom “Zašto nismo znali” tjednik “Time” nabraja faktore u radu američkih obavještajnih službi zbog kojih napadi nisu unaprijed otkriveni. Prema pisanju ovog lista, bin Ladenova komunikacijska mreža tako je sofisticirana da je američke službe ne mogu pratiti. S druge strane, unatoč usavršenoj tehnologiji, protuterorizam se i dalje osniva na ljudskom faktoru, a američki se špijuni ne mogu lako infiltirati u krugove oko saudijskog ekstremista. Nadalje, čak i prikupljeni obavještajni podaci često nisu od velike koristi, jer ih se samo oko 10 posto uspije obraditi, a mnogi dospijevaju u ruke neiskusnih agenata, koji ne znaju ocijeniti njihovu važnost.

Tjednik “Newsweek” piše da su neki od otmičara možda prošli kroz obuku u američkim vojnim bazama. Prema vojnim izvorima, tri su otmičara imala vozačke dozvole, na kojima im je kao adresa bila navedena zračna baza u Pensacoli, na Floridi, koja se smatra “kolijevkom američkog mornaričkog zrakoplovstva”. Druga dvojica, inače bivši piloti saudijskog ratnog zrakoplovstva, prošla su, kako se čini, kroz obuku u drugim vojnim objektima. “Newsweek” također navodi da Sjedinjene Države već dugo imaju ugovor sa Saudijskom Arabijom o obuci za pilote saudijske nacionalne garde.

Vraćamo se još jednom “Timeu”, koji također piše da su kompjutorski problemi nakon napada na New York doveli do blokade najmanje 400 milijardi dolara u nedovršenim transakcijama vladinih obveznica. Problemi su se pojavili u komunikacijskom sustavu Bank of New York, koja zajedno s financijskom tvrtkom J.P.Morgan Chase & Company, dnevno obradi 90 posto transakcija obveznica u vrijednosti od bilijun dolara.

Tjednik “US News and World Report” piše da se skupina telekomunikacijskih milijunaša iz Los Angelesa sprema ponuditi milijardu dolara za iskorjenjivanje terorista odgovornih za nedavne napade. Ovaj list također donosi vijest da neki članovi Kongresa razmatraju mogućnost suspendiranja dolazećih izbora za njujorškog gradonačelnika, kako bi aktualni gradonačelnik Rudolph Giuliani mogao još barem godinu dana mogao ostati na tom položaju.

XS
SM
MD
LG