Linkovi

Predsjednik Bush poziva Amerikance da nastave s normalnim životom (17/9/01) - 2001-09-17


Predsjednik Bush je pozvao Amerikance da prvog radnog dana u ovome tjednu odu na svoja radna mjesta i da nastave sa svojim redovitim djelatnostima. Istovremeno, američki predsjednik i njegovi suradnici pripremaju ratnu taktiku kojom se želi uništiti terorizam. Uglavnom, predsjednik je ponovno u Washingtonu uz priznanje da je život u Americi daleko od normalnog i pored njegovih poziva da građani žive svoj svakodnevni život.

Gospodin Bush ističe da su teroristički napadi utjecali i na gospodarstvo te da će zbog toga Amerikanci morati raditi vrlo naporno. No, isto tako, naglašava da i njegova administracija ima mnogo toga što treba učiniti:

"Mi ćemo očistiti svijet od zlotvora i pozvat ćemo sav slobodoljubivi svijet da se bori protiv terorizma," kazao je.

Predsjednik Bush kaže da traži medjunarodnu potporu, osobito od zemalja jugozapadne Azije gdje se, navjerojatnije, krije Osama bin Laden. Taj bogati Saudijac zanijekao je bilo kakvo sudjelovanje u napadima na New York i Washington. Međutim, predsjednik ne vjeruje u njegove riječi:"Nema nikakve sumnje…on je prvi osumnjičenik...nema sumnje u to..."

Vjeruje se da je Osama bin Laden u Afganistanu, gdje ima podršku vladajućeg talibanskog pokreta. Susjedni Pakistan je jedna od tri zemlje koje priznaju vladu Talebana,a predsjednik Bush ističe kako je zadovoljan suradnjom koju pruža pakistanski predsjednik Pervez Musharaf.

"Čelnik Pakistana je vrlo kooperativan i slaže se s našim zahtijevima da nam pomogne u hvatanju i pronalaženju terorističke organizacije koja je prva osumnjičena i ja sam zadovoljan s njegovim odgovorom," rekao je predsjednik.

Gospodin Bush je zadovoljan i s reakcijama Saudijske Arabije i Indije. On je jučer razgovarao s indijskim premijerom Vajpayeeom, dan prije s pakistanskim predsjednikom, kao i saudijskim princem Abdullahom. Predsjednik Bush kaže da oni svi razumiju koliko je on odlučan pronaći odgovorne za terorističke napade: "Ova administracija, zajedno s našim prijateljima koji su voljni s nama proći kroz sve što nas čeka, učinit će ono što je potrebno da se terorizam u cijelom svijetu – iskorjeni!"

Predsjednik je potvrdio da je morao donijeti tešku odluku odmah nakon što su se teroristi otetim zrakoplovima zabili u Svjetski trgovinski centar i Pentagon, odluku kojom se naređuje vojnim borbenim mlažnjacima da obore svaki komercijalni zrakoplov koji nadlijeće Washington, a koji je odbio promijeniti pravac. Prema informacijama koje je objavio dopredsjednik Dick Cheney, ta mogućnost nije korištena, ali je bila potpuno opravdana.

XS
SM
MD
LG