Linkovi

Prije otmice - put po SAD (16/9/01) - 2001-09-16


Američki ministar pravosuđa John Aschroft potvrdio je da su dvojica od četvorice otmičara koji su oteti zrakoplov obrušili u Pentagon slobodno putovali po Sjedinjenim Državama šest tjedana. Gospodin Aschroft je rekao da su Khalid al Midhar i Salem Alhamzi bili povezani s Osamom bin Ladenom. Prema njegovim riječima, CIA je upozorila FBI da se spomenuta dvojica nalaze u Sjedinjenim Državama, ali im FBI nije uspio ući u trag.

Trenutno četiri tisuće agenata FBI-a ispituje oko 40 tisuća informacija, odnosno dojava, koje su dobili u svezi s terorističkim napadima. Vlasti kažu da su dvije osobe privedene nakon što je izdan nalog za ispitivanje. Još najmanje 25 osoba privedeno je bez naloga.

U New Yorku se nestalima vodi 5097 građana

U New Yorku se nastavljaju radovi na raščišćavanju ruševina Svjetskog trgovinskog centra. Dužnosnici kažu da još nisu izgubili nadu da će pronaći neku preživjelu osobu, ali izgledi za to sve su manji. Vlasti su priopćile da se nestalim vodi 5,097 osoba. Većina nestalih su američki državljani, ali na popisu se nalaze imena ljudi iz najmanje 36 zemalja svijeta. U Washingtonu, dužnosnici ministarstva obrane vjeruju da je u napadu na Pentagon poginulo 188 osoba u što su uključeni putnici i članovi posade zrakoplova koji se obrušio u glavni stožer američke vojske.

Ubijeno između 200 i 300 Britanaca

Britanski premijer Tony Blair obećao je podršku američkim sankcijama protiv počinitelja terorističkih napada. U intervjuu koji je danas dao kablovskoj mreži CNN, britanski premijer je rekao, da je Britanija, zajedno sa Sjedinjenim državama, u ratu protiv terorizma. Gospodin Blair je dodao da vjeruje da će čitava Europa stati uz Sjedinjene države. On je istaknuo da je u terorističkim napadima na Svjetski trgovinski centar u New York-u ubijeno izmedju 200 i 300 britanskih državljana, čime je to postao najgori teroristički napad na Britance od drugog svjetskog rata.

Izrazi žaljenja iz arapskih zemalja

U međuvremenu, iz arapskih zemalja u Sjedinjene Države i dalje pristižu izrazi žaljenja zbog terorističkih napada. Stotine Kuvajćana, kako se javlja, donirale su krv, položili cvijeće i zapalili svijeće u čast žrtava. Bahrein, koji ugošćava američku Petu flotu, osudio je napade i obećao punu podršku međunarodnim naporima u borbi protiv terorizma. Sličnu podršku izrazio je i Jemen pod uvjetom da pokrovitelj tih napora budu Ujedinjeni narodi.

Iranska osuda terorizma - pozitivna

Američki državni tajnik Colin Powell s oprezom je pozdravio iranske i sirijske komentare nakon terorističkih napada koji su u utorak izvršeni na američkom tlu. Gospodin Powell je izjavio televizijskoj mreži CBS da je iranska osuda terorizma dosta pozitivna. Američki državni tajnik je dodao da Sjedinjene države imaju znakovite razlike u stajalištima s Iranom, ali je dodao da je vrijedno proučiti iransku izjavu. Gospodin Powell je takodjer rekao da je Sirija dala pozitivnu izjavu koja bi mogla otvoriti nove mogućnosti u odnosima s Damaskom. Sjedinjene Države drže Iran i Siriju na svojem popisu država koje podržavaju terorizam.

Indija surađuje s Washingtonom

Indijski vlada je priopćila da je Sjedinjenim Državama isporučila povjerljive informacije glede Talebana i muslimanskih ekstremista. Izvještajna agencija Reuters prenosi izjavu dužnosnika indijskog Ministarstva unutarnjih poslova koji je rekao da su sve informacije koje bi mogle pomoći istrazi predate nadležnim agencijama američke vlade.

Associated Press navodi izjavu jednog od najviših indijskih obavještajnih dužnosnika koji je rekao da se medju isporučenim materijalima nalaze i informacije o kampovima u kojima se teroristi obučavaju na jugu Afganistana te u Pakistanu, a koje vode Osama bin Laden i muslimanski militanti. Indijski obavještajni dužnosnik je dodao da bi pružene informacije mogle predstavljati odlučuju pomoć u istrazi terorističkih napada u New York-u i Washingtonu.

XS
SM
MD
LG