Linkovi

Američka administracija priprema vojni odgovor (16/9/01) - 2001-09-16


Predsjednik Bush je izvjestio naciju da se Sjedinjene Države nalaze u ratnom stanju. Istovremeno, američka vlada ubrzano radi na organiziranju medjunarodne koalicije koja će poduzeti akcije protiv odgovornih za terorističke napade na Svjetski trgovinski centar u New Yorku i na Pentagon. Predsjednik Bush je poručio Amerikancima da “budu spremni” na rat, a od oružanih snaga je zatražio da “budu pripravne”. On je rekao da nacija mora biti spremna na mogućnost dugotrajnog rata protiv onih koji su odgovorni.

Cheney: Nema sumnje da je bin Laden odgovoran za napade

Dopredsjednik Dick Cheney rekao je za televizijsku mrežu NBC da nema dvojbe da je Osama bin Laden bio uključen u terorističke napade u New Yorku i na Pentagon. Sjedinjene Države – dodao je dopredsjednik – poduzet će agresivne akcije prema teroristima.

Američki ministar obrane Donald Rumsfeld dao je naznake da će Sjedinjene Države napasti zemlje koje pružaju utočište teroristima. Kako se čini, administracija predsjednika Busha priprema se za dugačku kampanju protiv odgovornih za najteži teroristički napad protiv Sjedinjenih Država. Gospodin Rumsfeld izjavio je za televizijsku mrežu Fox da Sjedinjene Države nemaju izbora nego da udare, ne samo na teroriste, nego i na zemlje za koje se utvrdi da pomažu Osami bin Ladenu i njegovoj terorističkoj organizaciji.

"Morat ćemo pokrenuti akciju protiv terorističke mreže, a zatim i protiv zemalja koje teroristima pružaju utočište. Neke od tih zemalja imaju veoma vrijedne ciljeve, glavne gradove, vojsku….", rekao je ministar Rumsfeld.

Ministar Rumsfeld očekuje da će akcija koju poduzme predsjednik Bush biti znatno šira i duža nego prijašnji američki udari koji su uslijedili nakon napada na dva američka veleposlanstva u Africi prije tri godine.

"Ovo neće biti kampanja u kojoj će biti ispaljeno nekoliko krstarećih raketa pred televizijskim kamerama kako bi svijet vidio da smo nešto pogodili.", kaže on.

Ministar Rumsfeld nije htio navesti potencijalne ciljeve. Umjesto toga, rekao je da će alcija biti pokrenuta prema zemljama diljem svijeta koje toleriraju i financiraju terorizam.

Kongres jedinstven u borbi protiv terorizma

Američki kongresni čelnici su ujedinjeni u borbi protiv terorizma te u spriječavanju daljnjeg pogoršanja ekonomske situacije nakon terorističkih napada. Predsjedatelj Zastupničkog doma Kongresa, republikanac Dennis Hastert, izjavio je da su zastupnici obe stranke jedinstveni u borbi protiv – kako je rekao – duge i teške borbe protiv terorizma. Čelnik demokrata u Zastupničkom domu, Richard Gephardt, izjavio je da teroristi žele izazvati podjele u američkom društvu, ali da se to sigurno neće dogoditi. Gospodin Gephardt je dodao da će se na bojazan pod pogoršavanja gospodarske situacije odgovoriti stranačkom suradnjom. Kongresmen Gephardt je rekao da administracija predsjednika Busha mora biti otvorena za nove ideje.

U WTC-u 4,972 osobe vode se nestalima, u Pentagonu 188 poginulih

U New Yorku se nastavljaju radovi na raščišćavanju ruševina Svjetskog trgovinskog centra. Dužnosnici kažu da još nisu izgubili nadu da će pronaći neku preživjelu osobu, ali izgledi za to sve su manji. Vlasti su priopćile da se nestalim vodi 4,972 osobe. Većina nestalih su američki državljani, ali na popisu se nalaze imena ljudi iz najmanje 36 zemalja svijeta. U Washingtonu, dužnosnici ministarstva obrane vjeruju da je u napadu na Pentagon poginulo 188 osoba u što su uključeni putnici i članovi posade zrakoplova koji se obrušio u glavni stožer američke vojske.

Bin Laden niječe odgovornost

Osama bin Laden zanijekao je umiješanost u terorističke napade u Sjedinjenim Državama. U izjavi koju je prenijela Afganistanska islamska izvještajna agencija, Osama bin Laden je rekao da ga Sjedinjene Države redovito optužuju za teroristička djela, ali – tvrdi on – ja to nisam učinio. Visoki dužnosnici Talibana kažu da će i dalje pružati utočište Osami bin Ladenu. Međutim, Pakistan bi sutra mogao uputiti u Kabul službeno izaslanstvo koje će zatražiti od Talibana da protjeraju Osamu bin Ladena i time izbjegnu moguće vojne udare Sjedinjenih Država. Sjedinjene Države su izvršile pritisak na Pakistan da podrži američki odgovor na terorističke napade i jučer je priopćeno da je vlada u Islamabadu obećala punu podršku. U međuvremenu, stanovnici Kabula napuštaju grad u strahu od mogućih američkih vojnih udara. Talibanski duhovni vođa sazvao je islamsko svećenstvo u Kabulu kako bi se razmotrila obrana zemlje.

XS
SM
MD
LG