Linkovi

Prvi rezultati potjere za teroristima u Evropi (16/9/01) - 2001-09-16


U nedjelju je bruxelleska policija ponovno pretraživala stanove nekoliko osoba za koje se vec od ranije posumnjalo da pripadaju krugovima muslimanskih ekstremista.

Njemačka je policija potvrdila da se njezina istraga nastavlja, istražitelji su upali u nekoliko stanova u gradu Bochum na zapadu zemlje, no s detaljima se nije išlo u javnost.

Vlasti Španjolske istražuju točnost informacije da je jedan od kamikaza koje je imenovao FBI, Mohammed Atta, u Španjolsku ljetos svratio preko Maroka.

Nakon što su dobili relevantne informacije iz Njemačke, Italije, Francuske i Austrije, švicarski istražni organi provjeravaju navode da je ova zemlja također jedno do raskršća terorista. Švicarsko je ministarstvo obrane odaslalo informaciju da njihovi izvori tvrde kako su u planu bili novi napadi na tlu Sjedinjenih Država, a da tragovi, osim do ili iz Švicarske, vode i mrežom nekoliko europskih drzava. Švicarska će svoju ulogu u borbi s terorizmom osigurati kada se omogući detaljniji uvid u bankovne račune.

Njemačka je potraga došla do jezgre tzv. “islamskog udruženja” sa dvadesetak članova na hamburškom Tehnoloskom fakultetu. U nju su bila uključena dvojica otmičara, a trag je potom policiju doveo do Bochuma, gdje su otmičari živjeli izvjesno vrijeme i, sudeći po šutnji policije posve suprotnoj intenzivnom istražnom poslu, ostavili izvjesne policiji korisne tragove.

Njemački je javni tužitelj samo naznačio da nije potvrđena izravna veza ove radikalne skupine s Osama Bin Ladenom. Vlasti ove zemlje razmišljaju da li će angažirati vojsku u provjerama sigurnosti. Njemačka, kao i ostale europske zemlje u Europi bez granica, od 11. su rujna ponovno uvele granični nadzor, što se radi samo u izuzetnim okolnostima.

U medjuvremenu je iz Europola, policije zemalja Europske Unije i europskog pandana Interpolu, došao podatak da su u Italiji ukradene pilotske uniforme koje su kasnije upotrebljene u pripremama terorističkih napada.

U nedjelju popodne belgijska je policija potvrdila da su dokazane veze uhapšenih u Belgiji i islamskih ekstremista, ali većina navoda na osnovu kojih su osobe pritvorene ostala je tajnom. Javosti je jedino rečeno da je pritvoreni tridesetgodišnji građanin Francuske, porijeklom iz Alžira, namjeravao napasti “neki od objekata od američkog interesa”, najvjerojatnije pariško veleposlanstvo.

Potvrdjeno je nadalje da su dvije od četiri uhapšene osobe zadržane radi “posjedovanja ratnog naoruzanja” – strojnice “uzi”. Europske policije već od ranije imaju dosta iskustava u razmjeni informacija kada je terorizam posrijedi i to ne samo islamski.

Španjolski su baskijski teroristi za svoje bombaške kampanje u zadnjih 25 godina ubili oko 800 ljudi , irski teroristi godinama provode serije napada po Velikoj Britaniji, dok pokret za autonomiju Korzike povremeno pribjegava bombaškim napadima. I dok svi govore o brzom stvaranju mreže antiterorističke borbe, neki su visoki policijski dužnosnici u europskim državama izrazili čuđenje jer su od svojih američkih kolega dobili i malo zahtjeva za podacima, ali i nedovoljno korisnih informacija.

XS
SM
MD
LG