Linkovi

Najveće korporacije donirale više od 100 milijuna dolara (16/9/01) - 2001-09-16


Novčane donacije žrtvama terorističkih napada, kako od građana tako i od američkih korporacija, sve su veće. Glavne korporacije – od kojih su neke imale sjedište u njujorškom Svjetskom trgovinskom centru, donirale su više od 100 milijuna dolara za pomoć žrtvama i spasilačke napore u New Yorku.

Morgan Stanley je najavio donaciju od 10 milijuna dolara za članove spasilačkih skupina. Čelnik brokerske tvrtke Cantor Fitzgerald – koja je imala sjedište u Svjetskog trgovinskom centru te čijih se gotovo 700 uposlenika vodi kao nestali – dao je milijun dolara za spasilačke napore.

Naftna kompanija Exxon Mobil Corp najavila je donaciju od 20 milijuna dolara, od svojih uposlenika, te uprave tvrtke. Uz to, tu je i dodatna donacija od 5 milijuna dolara za agencije i dobrotvorne organizacije koje pomažu obiteljima žrtava. General Electric ponudio je 10 milijuna dolara pomoći njujorškom gradonačelniku Rudyu Giullianiju, kako bi gradska upravo pomogla obiteljima poginulih. Energetska tvrtka Enron najavila je poklon od milijun dolara u iste svrhe.

High-tech poklanja opremu i novac

Humanitarnim naporima pridružile su se i high-tech korporacije. Microsoft, najveći svjetski proizvođač soft-warea, dao je pet milijuna dolara u gotovini te pet milijuna u kompjuterskoj opremi. Cisco Systems je obećao donaciju od 6 milijuna dolara, za spasilačke napore u New Yorku i Washingtonu. Dobrotvorne priloge šalju i strane tvrtke. Primjerice, Deutsche Bank je obećala donaciju od 4 milijuna dolara, za spasilačke napore u New Yorku te obnovu.

Iako je donacija krvi dovoljno, te se dobrovoljni davaoci upućuju da daju krv za nekoliko tjedana, američki Crveni križ upozorava da mu nedostaju sredstva za komunikaciju, kako bi se koordinirali njhovi napori.

Dovoljno hrane, previše davatelja krvi

Korporacija McDonalds, najveći svjetski lanac restorana, je do petka donirao 70 tisuća obroka za njujorške vatrogasce, policajce i pripadnike spasilačkih ekipa. Ova je korporacija donirala također milijun dolara za spašavanje žrtava te milijun dolara svojoj dobrotvornoj zakladi, koja će sredstva raspodjeliti obiteljima poginulih.

Što se tiče individualnih donacija, najčešće pomoći u hrani te u radnoj snazi, njujorške vlasti kažu da je toga dovoljno te mole da se – za sada – ne šalju hrana i piće, a dragovoljci se upozoravaju da ne dolaze u New York.

Inače, građani su raznim dobrotvornim organizacijama, poput Crvenog križa, poslali milijune dolara. Crveni križ je do petka prikupio više od 18 milijuna dolara, i to samo na internetu – koristeći se popularnim sajtovima America On Line, Amazon.com i Yahoo. Usporedbe radi, dan prije terorističkih napada, Crveni je križ na internetu prikupio tek tisuću dolara.

XS
SM
MD
LG