Linkovi

Opasnost kompromitiranja demokracije (16/9/01) - 2001-09-16


U današnjem New York Timesu povjesničar David Kennedy uspoređuje nedavne terorističke napade s Pearl Harborom. Za razliku od japanskog napada na američku mornaričku bazu na Havajima, napadi u New Yorku i Washingtonu bili su napadi vrlo nekonvencionalnih snaga pod zapovjedništvom neidentificirane strane s nepoznatim ambicijama i to na civilne i simbolične ciljeve. Svrha napada nije bilo uništavanje, već demoraliziranje i sijanje kaosa, te ugrožavanje naših osnovnih vrijednosti, uključujući predanost osobnoj slobodi i institucijama otvorenog društva.

Profesor Kennedy upozorava da bi Amerikanci mogli, u svojoj boli i bijesu, kompromitirati svoja načela slobode i otvorenosti. Naime, bitka će se - piše ovaj povjesničar u New York Timesu – voditi na našem tlu, uz opasnost od kolateralne štete delikatnom tkanju demokracije, kao što to već pokazuju prijetnje američkim muslimanima i pozivi na ograničavanje građanskih sloboda.

Glas američkih muslimana čut će se širom svijeta

U Washington Postu bivši demokratski senator iz New Yorka Daniel Patrick Moynihan, piše: “Islam nam se čini vrlo zbunjujući, no ne bi trebao. Početkom 20. stoljeća, bez obzira na Afganistan, teško je naći neku islamsku državu koja nije bila pod europskom vladavinom. Treba imati na umu da često imamo više prijatelja nego što mislimo. Teroristi ih užasavaju, stoga treba još više kultivirati veze s prijateljima. Isto tako, ne treba zaboraviti da je Amerika jedinstveno uspješno multikulturno društvo, s jakom islamskom zajednicom useljenika sa svih krajeva svijeta.” “Njihov će se glas” – piše u Washington Postu bivši senator Moynihan – “čuti u dijelovima svijeta iz kojih potječu.”

Kukavičluk Kongresa

Na stranicama konzervativnog Washington Timesa, bivši vojni časnik, a danas kolumnist Oliver North poziva Kongres da objavi rat. “Predsjednik Bush” – piše gospodin North – “nazvao je napade objavom rata. No, nakon najpodmuklijeg napada na civilno stanovništvo, Kongres je ponovno zanemario svoju dužnost, s obzirom da samo on može objaviti rat.”

Gospodin North nadalje piše da je od svojih izvora na Capitol Hillu doznao da su na dan napada demokrati u Kongresu odbili podržati mjeru kojom bi predsjednik dobio ovlasti da vodi rat, te da nisu željeli niti opisati napade kao “objavu rata”, a republikanci su dozvolili da se predložena rezolucija “razvodni” u izraz sućuti. “Usred krvoprolića, hrabrosti i sućuti, takav kukavičluk kongresa je sramotan” – zaključuje Oliver North u Washington Timesu.

Laka anonimnost Floride

Miami Herald danas objavljuje komentar floridskog pisca Carla Hiassena o “lakoj anonimnosti na Floridi”. “Teško je” - piše gospodin Hiassen – “ne biti pogođen izvješćima da je Florida bila utočište za najmanje 12 terorista-samoubojica. Kako mora biti bolna spoznaja da ste možda pomogli ubojici da se pripremi za svoju misiju. Osvrtanje na prošlost recept je za jačanje osjećaja krivnje. Kako se doznaju novi podaci o ubojicama, ljudi koji su s njima bili u kontaktu pitat će se jesu li previdjeli neki jasni znak da se radi o teroristima. No, ukoliko sve obavještajne službe nisu na vrijeme doznale da se sprema masakr, nije li previše očekivati da bi tako nešto mogao izvesti neki stanodavac ili instruktor letenja?” – pita se u Miami Heraldu pisac Carl Hiassen.

XS
SM
MD
LG