Linkovi

Oštra upozorenja iz State Departmenta i Pentagona (15/9/01) - 2001-09-15


Američki državni tajnik Colin Powell pokrenuo je široku medjunarodnu kampanju u okviru koje telefonski razgovara sa svojim kolegama, ministrima vanjskih poslova srednjoistočnih i drugih zemalja, obrazlažući im potrebu da stanu uz Sjedinjene države u borbi protiv terorizma, a posebice protiv terorističke organizacije Osame bin Ladena.

Gospodin Powell je proveo veći dio jučerašnjeg dana u razgovorima s ministrima vanjskih poslova Saudijske Arabije, Maroka i Tunisa, - među ostalima - pozivajući ih da pruže informacije o terorističkim organizacijama, te otkažu financijsku ili bilo kakvu drugu podršku takvim skupinama. Državni tajnik je izjavio novinarima da će odgovori zemalja s kojima je razgovarao odrediti budućnost odnosa Sjedinjenih država s tim zemljama.

"To nije prijetnja, nego samo konstatacija da će to postati mjerilo kojim će se određivati odnosi, kojim će se odrediti što u budućnosti možemo učiniti zajedno, kakvu vrstu podrške ćemo im mi ubuduće moći pružiti po čitavom nizu pitanja i aktivnosti," izjavio je državni tajnik Powell.

Gospodin Powell je rekao da Sjedinjene države "još nisu" sa sigurnošću ustvrdile da su Osama bin Laden i njegova organizacija, sa sjedištem u Afganistanu, počinitelji terorističkih napada u New Yorku i Washingtonu. No, kazao je, gomilaju se dokazi koji će u skoroj budućnosti administraciji omogućiti da odredi krivce.

U međuvremenu, državni tajnik je talebanskim vlastima, koje u Afganistanu pružaju utočište bin Ladenovoj skupini, poslao poruku da odgovor Sjedinjenih država neće biti ograničen samo na one koji su izvršili ubojstva. "U mjeri u kojoj vlade, poput talebanske, podržavaju takve čine, ne može se djelovanje te vlade odvojiti od djelovanja počinitelja zločina. Naša će reakcija uzeti u obzir ne samo izravne počinitelje, nego i one koji im osiguravaju sigurno utočište, podršku, insipiraciju, te financijska i druga sredstva," rekao je državni tajnik Colin Powell.

Oštre riječi upozorenja iz Pentagona

Iz Pentagona su se čule jake riječi upozorenja onima koji stoje iza ovotjednih terorističkih napada u New Yorku i Washingtonu. Oštra upozorenja visoki vojni dužnosnici su izrekli istodobno s objavljivanjem popisa imena 74 vojna lica za koje se strahuje da su poginuli u napadu na Pentagon, u utorak.

Ministar kopnenih snaga Thomas White nije ulazio u detalje, ali je rekao da se neprijatelji Amerike trebaju pripaziti, jer će, kako je kazao, "tek vidjeti Ameriku u njenom najboljem izdanju".

Zapovjednik združenog stožera kopnenih snaga, general Eric Shinseki uporabio je još oštrije riječi, rekavši da će u borbi protiv terorista američke snage prevladati, jer im je to dug časti prema njihovim mrtvima.

"Mi ćemo se boriti, mi ćemo pobijediti, mi ćemo izvojevati ratove naše zemlje! Vojska je jaka, ona je spremna i mi ćemo ostati vjerni našim palim drugovima i njihovim najbližima," rekao je general Shinseki.

Vojni dužnosnici oglasili su se upozorenjima dan nakon što je zamjenik ministra obrane Paul Wolfowitz najavio da se vojne snage pripremaju preuzeti svoj dio posla u, kako je to nazvao, održivoj i sveobuhvatnoj kampanji protiv terorizma. Gospodin Wolfowitz i sam je uputio upozorenje svim teroristima i njihovim pristašama.

"Ti se ljudi pokušavaju sakriti, ali neće se moći kriti dovijeka. Oni misle da su im utočišta sigurna, ali ona neće biti sigurna dovijeka. Mislim da treba reći da se ne radi samo o hvatanju pojedinaca kako bi odgovarali za svoja djela, nego i o uklanjanju skloništa, uklanjanju sustava podrške, okončanju država koje su pokrovitelji terorizma. Upravo zato to treba biti vrlo široka i potpuno održiva kampanja. Ona neće prestati hvatanjem samo nekolicine zločinaca," rekao je gospodin Wolfowitz.

Dužnosnici Pentagona proučavaju čitav niz opcija za vojnu akciju protiv terorista. No, o potankostima ne žele raspravljati iz straha da bi takve informacije mogle pomoći krivcima za ovotjedne napade.

XS
SM
MD
LG