Linkovi

Predsjednik Bush u New Yorku (15/9/01) - 2001-09-15


Predsjednik George Bush iz prve je ruke imao prilike vidjeti razorne učinke terorističkih napada na dvije najveće zgrade u njujorškoj poslovno-financijskoj četvrti Manhattana.

Prije nego što je predsjednički helikopter, Marine One, sletio na njujorški gradski helioport, predsjednik je već iz zraka vidio promijenjenu poznatu siluetu Manhattana i pustoš koju su iza sebe ostavila dva teroristička napada.

Automobilom, predsjednik je došao do samog epicentra razaranja, a, potom se pješice pridružio stotinama spasilaca - vatrogascima, policajcima, te metalskim radnicima koji režu ostatke čelične konstrukcije srušenih zgrada. Više od tri stotine vatrogasaca i deseci policajaca nalaze se među nestalima i pretpostavlja se da su, tijekom spasilačkih napora, izgubili živote.

Susret predsjednika Busha sa spasiocima imao je jak simbolički značaj - i njima i gradu New Yorku, on je prenio podršku čitave zemlje. No, susret je imao i vrlo osoban ton: predsjednik nije održao govor. Umjesto toga, rukovao se sa mnogim članovima spasilačkih ekipa i svakome ponaosob izrazio zahvalnost u ime čitave nacije. Njihov je odgovor bio vrlo jasan i vrlo glasan - skandiranje "USA, USA".

"Čitava vam zemlja šalje svoje izraze ljubavi i saučešća! Hvala vam na tome što obavljate ovom vrlo teškom poslu! Hvala vam što Ameriku činite ponosnom! Bog blagoslovio Ameriku!" - rekao je predsjednik Bush u svom kratkom obraćanju članovima spasilačkih ekipa.

Gospodin Bush je dodao da će "ljudi koji su srušili ovu zgradu, vrlo skoro čuti za njih". U vrijeme predsjednikovog susreta sa spasiocima, tišinu neba nad New Yorkom prekidali su samo sporadični preleti vojnih zrakoplova. Tri njujorške zračne luke bile su otvorene za promet, no, samo je ograničenom broju zrakoplova bio dozvoljen let.

Prije nego što je otputovao iz New Yorka, predsjednik Bush je odobrio aktiviranje 50 tisuća pripadnika pričuvnog sastava američke vojske, za potrebe službe u domovini. A, američki Kongres je odobrio financijska sredstva hitne pomoći u visini od 40 milijardi dolara.

XS
SM
MD
LG