Linkovi

Iz svijeta - akcije i reakcije u vezi s terorističkim napadima u SAD (15/9/01) - 2001-09-15


Policija u Belgiji i Nizozemskoj uhitila je šestoricu osumnjičenih islamskih ekstremista zbog – kako se navodi – planiranja terorističkih napada na američke objekte u Europi. Dužnosnici u Bruxellesu i Den Haagu kažu, medjutim, da nisu otkrivene veze uhićenih osoba s osumnjičenim teroristom Osamom bin Ladenom. U medjuvremenu, policija u Hamburgu je oslobodila osobu koju je uhitila nakon dojave američkog Saveznog istražnog ureda FBI-a.

Čelnici afganistanskog pokreta Taleban zaprijetili su osvetom ukoliko Sjedinjene Države izvrše vojnu odmazdu za terorističke napade u New Yorku i Washingtonu. Vrhovni vodja Talebana – Mullah Mohammad Omar – u radijskom je obraćanju naciji zatražio od svih Afganistanaca da se hrabro i sa samopouzdanjem suprotstave eventualnom američkom napadu.

Prema pisanju Washington Posta, pakistanski predsjednik Parvez Musharaf i najuži krug njegovih generala odlučili su dopustiti Sjedinjenim Državama uporabu pakistanskog zračnog prostora u slučaju američkog vojnog napada na Afganistan. Glasnogovornik pakistanske ambasade u Washingtonu je, medjutim, rekao da ne može potvrditi to izvješće.

XS
SM
MD
LG