Linkovi

Rat protiv terorizma (15/9/01) - 2001-09-15


Nakon razornih napada na Svjetski trgovinski centar i Pentagon, Sjedinjene države se spremaju za rat protiv medjunarodnog terorizma. U ovom ratu, kako je to rekao predsjednik Bush, Sjedinjene države “neće praviti razliku izmedju terorista koji su počinili ove zločine i onih koji im pružaju utočište.”

“Ne radi se samo o hvatanju ljudi i njihovom izvodjenju pred sud”, izjavio je zamjenik američkog ministra obrane Paul Wolfowitz. Radi se o uništavanju utočišta, sustava potpore, eliminacije država koje podržavaju terorizam.” Gospodin Wolfowitz je rekao da se ovdje treba provesti 'široka i sustavna kampanja'. … To se ne postiže jednim vojnim napadom, bez obzira na to koliko on bio dramatičan. To ne možete učiniti samo s vojnom silom. To se radi korištenjem svih resursa vlade Sjedinjenih država”.

Američki dužnosnici analiziraju sve terorističke organizacije koje bi mogle imati kapacitete za izvodjenje napada od 11. rujna. Američki državni tajnik Colin Powell izjavio je da je glavna na listi osumnjičenika grupa Al-Qaida, sa sjedištem u Afganistanu. Ovu grupu utemeljio je 1990. godine Osama bin Laden, okorjeli terorist kojem utočište pruža talebanska frakcija pod čijom je kontrolom veći dio Afganistana.

Al-Qaida je već počinila neke od najgorih terorističkih napada, uključujući simultane bombaške napade na američka veleposlanstva u Keniji i Tanzaniji u kolovozu 1998. Bin Ladenova mreža takodjer je obučavala teroriste iz Tajikistana, Bosne i Hercegovine, Čečenije, Somalije, Sudana, Jemena te Filipina, Egipta, Libije, Pakistana i Eritreje. Tijekom devedesetih godina, dovedena je u vezu s planiranjem atentata na papu Ivana Pavla Drugog, te predsjednika Billa Clintona.

Kako je to rekao državni tajnik Colin Powell, Sjedinjene države su u procesu utvrdjivanja odgovornosti za terorističke napade od 11. rujna. “Kada to učinimo,” rekao je gospodin Powell, “to ćemo objaviti. I tada ćemo krenuti protiv te grupe, te mreže, kao i onih koji su pružili utočište, podršku i pomagali tu mrežu, te je uništiti. A kada budemo gotovi s tom grupom, nastavit ćemo s globalnim obračunom protiv terorizma općenito”.

XS
SM
MD
LG