Linkovi

Posjet predsjednika Busha New Yorku (15/9/01) - 2001-09-15


Predsjednik George Bush iz prve je ruke vidio razorne učinke terorističkih napada na dvije najveće zgrade u njujorškoj poslovno-financijskoj četvrti Manhattana. Prije nego što je predsjednički helikopter, Marine One, sletio na njujorški gradski heliodrom, predsjednik je već iz zraka vidio promijenjenu poznatu siluetu Manhattana i pustoš koju su iza sebe ostavila dva teroristička napada.

Automobilom, predsjednik je došao do samog epicentra razaranja, a potom se pješice pridružio stotinama spasilaca - vatrogascima, policajcima, te metalskim radnicima koji režu ostatke čelične konstrukcije srušenih zgrada. Više od tri stotine vatrogasaca i deseci policajaca nalaze se među nestalima i pretpostavlja se da su, tijekom spasilačkih napora, ostali ispod ruševina.

Susret predsjednika Busha sa spasiocima imao je jak simbolički značaj - i njima i gradu New Yorku, on je prenio podršku čitave zemlje. No, susret je imao i vrlo osoban ton: predsjednik nije održao govor. Umjesto toga, rukovao se sa spasiocima i ponaosob izrazio zahvalnost u ime čitave nacije. "Čitava vam zemlja šalje svoje izraze ljubavi i saučešća! Hvala vam na ovom vrlo teškom poslu! Hvala vam što Ameriku činite da se ponosi vama! Bog blagoslovio Ameriku!" rekao je predsjednik Bush.

Gospodin Bush je spasiocima rekao da će "ljudi koji su srušili ovu zgradu, vrlo skoro čuti za njih". Inače, u vrijeme predsjednikovog susreta sa spasiocima, tišinu neba nad New Yorkom prekidali su samo sporadični preleti vojnih zrakoplova.

XS
SM
MD
LG