Linkovi

Prva uhićenja u New Yorku (15/9/01) - 2001-09-15


Američke su vlasti uhitile jednu, a pritvorile dvije osobe u vezi s nedavnim terorističkim napadima u okviru najopsežnije istrage u povijesti Sjedinjenih Država. Ministar pravosuđa John Ashcroft izjavio je da istraga napreduje brzo, te da istražitelji danas daleko bolje razumiju kako su teroristi planirali i izveli svoje samoubilačke napade. Prema riječima gospodina Ashcrofta, agenti Saveznog istražnog ureda FBI-a provode istragu na više frontova.

Prvo je uhićenje u vezi s napadima izvedeno sinoć u zračnoj luci u New Yorku. Uhićena je osoba, kod koje je pronađena tuđa pilotska iskaznica. Dva muškarca podrijetlom sa Srednjeg istoka, koji su uhićeni ranije, prebačeni su u New York na ispitivanje. Prema izvješćima, FBI također traga za devet osoba, za koje se sumnja da su bile uključene u terorističku zavjeru, te da su samo nekoliko sati prije napada pobjegle u Meksiko.

Potpuno zatvoren jedino Nacionalni aerodrom u Washingtonu

Američki zračni promet polako se normalizira. Ograničeni putnički i teretni promet uspostavljen je u većini zračnih luka pa tako i u tri najveća aerodroma u području New Yorka. Danas je otvorena i zračna luka Logan u Bostonu s koje su poletjela dva zrakoplova koji su se obrušili u tornjeve Svjetskog trgovinskog centra. Jedina veća zračna luka u Sjedinjenim Državama koja će i dalje ostati zatvorena jest washingtonski aerodrom Ronald Reagan. Naime, zrakoplovi koji slijeću u tu zračnu luku te uzlijeću iz nje, nadlijeću Bijelu kuću i druge objekte savezne vlade. Na ponovno otvorenim aerodromima su veliki redovi i kašnjenja su vrlo česta - zbog pojačanih mjera sigurnosti. Vjerojatno će proći i do tjedan dana prije nego li se situacija potpuno normalizira.

Crni dani avio-prometa

U međuvremenu, direktori američkih zračnih prijevoznika i analitičari upozoravaju da crne dane u tom sektoru koji, prema nekim procjenama, od utorka gubi između stotinu do 275 milijuna dolara dnevno. Američki zračni prijevoznici nadaju se da će im Kongres dati dvije i pol milijarde dolara u izravnoj pomoći te 12 i pol milijardi dolara u kreditnim jamstvima. Jedan od najvećih američkih zračnih prijevoznika Continental Airlines objavio je da smanjuje broj letova za 20 posto te da će otpustiti 12 tisuća uposlenih.

XS
SM
MD
LG