Linkovi

U Washingtonu česte lažne uzbune (15/9/01) - 2001-09-15


U glavnom gradu Sjedinjenih Država, kao i cijeloj zemlji, mjere sigurnosti nisu bile tako oštre još od napada na Pearl Harbour, u prosincu 1941. Na ulicama Washingtona, do danas su patrolirali pripadnici Nacionalne garde i vojske. Nad Bijelom kućom i drugim vladinim usatnovama povremeno kruže helikopteri. Zatvoreni su svi nacionalni spomenici u gradu – primjerice, spomenik prvom američkom predsjedniku Georgeu Washingtonu, te komemorativna zdanja Abrahamu Lincolnu i Thomasu Jeffersonu. Zatvoren je i promet rijekama Potomac i Anacostia.

Bez obzira na ove oštre mjere, prijetnje javnoj sigurnosti – kako se čini – još uvijek postoje. Neke od njih su stvarne, ali ima i dosta lažnih uzbuna. Od stvarnih prijetnji sigurnosti žitelja Washingtona, dnevnik Washington Post izdvaja jučerašnji incident kada je automobil marke Audi naglo skrenuo na travnjak saudijskog veleposlanstva u Washingtonu. Vozač koji je imao pri sebi pištolj, ubrzo je svladan i pritvoren. Ulice u sjeverozapadnom djelu Washingtona, gdje ima mnogo ambasada, su nakon tog incidenta satima bile zatvorene.

Od lažnih uzbuna, Washington Post bilježi niz incidenata koji stvarno testiraju živce i građana i i raznih službi koje su zadužene za javnu sigurnost. Jučer je primjerice, nakon anonimnih telefonskih poruka da je u zgradi posatvljena bomba, dva puta bio zatvaran Međunarodni trgovinski centar Ronald Reagan, samo nekoliko blokova od Bijele kuće. Nakon glasine o postavljenoj bombi, ispražnjena je bila i zgrada gradske uprave. Zbog nekoliko anonimnih upozorenja u bombama, do daljenjega su zatvorene galerija Corcoran – preko puta Bijele kuće – te galerija Renwick.

Na Ulici K – na kojoj se nalazi većina lobističkih tvrtki u ovom gradu – trgovine i restorani su također u posljednja dva dana bili često puta ispražnjivani. Često se zna dogoditi da policija, bez objašnjenja, zapovjedi pražnjenje određenih objekata. U svim slučajevima do sada – kako piše Washington Post – radilo se u lažnoj uzbuni.

Treba dodati da su građani – inače prilično nestrpljivi kada se radi o čekanju u redovima – ovih dana, razumljivo, puno uviđavniji i strpljiviji, jer su svi svjesni da se radi o sigurnosti svih njih.

I na kraju, recimo da je gradonačelnik Washingtona Anthony Williams odlučio povući zapovjed o proglašavanju izvanrednog stanja, koje je na snazi bilo od utorka. Washington u ovom trenutku znači nije u izvanrednom stanju već je na snazi stanje pojačane pozornosti.

Gradonačelnik je sinoć izjavio da još uvijek postoji vrlo jaka zabrinutost da bi terorističke skupine ili pojedinci mogli dovesti do nasilja u gradu.”

XS
SM
MD
LG