Linkovi

Rat bez iluzija - vodeći dnevnici o nadolazećoj borbi protiv terorizma (15/9/01) - 2001-09-15


New York Times i Washington Post u svojim uvodnicima upozoravaju na izazove eventualnog američkog vojnog angažmana u Afganistanu. Pod naslovom “Rat bez iluzija”, vodeći njujorški dnevnik piše: “Uklanjanje Talibana s vlasti, lov na Osamu bin Ladena i uništavanje njegovih logora za obuku terorista bilo bi izuzetno teško, ukoliko bi američke i NATO snage morale djelovati iz daljine”.

Uvodničar Timesa podsjeća da je neprohodni i izolirani Afganistan “noćna mora svakog generala i fantazija svakog gerilskog zapovjednika”, te da će stoga za uspješnu akciju trebati osigurati podršku obližnjih zemalja – Rusije, Pakistana i Saudijske Arabije. Posebnu pažnju – upozorava njujorški dnevnik – treba obratiti na problematični Pakistan, s obzirom da bi se svaka vojna pobjeda u Afganistanu pretvorila u katastrofalni poraz, ukoliko susjedni Pakistan, sa svojim nuklearnim oružjem, nakon toga postane fundamentalistička islamska država.

“Vršenje pritiska na Pakistan da prekine veze s Talibanima i sudjeluje u američkoj kampanji dobar je preliminarni korak” – ocjenjuje uvodničar Washington Posta, pojašnjavajući: “Pakistan može Sjedinjenim Državama dati na korištenje svoj zračni prostor, ustupiti vrijedne obavještajne podatke i osigurati moguću bazu za američke kopnene operacije.”

Post međutim upozorava da bi bilo koja američka strategija morala uključivati ne samo Pakistan, već, kao i u ratu u Perzijskom zaljevu, široki savez zemalja s jasnim zajedničkim ciljevima. Ti bi ciljevi – piše washingtonski dnevnik – trebali biti ne samo vojni, već i politički, s obzirom da pravo rješenje za problem pred Sjedinjenim Državama nisu zračni udari na bin Ladenove logore, već pronalaženje formule za stabiliziranje Afganistana, spašavanje njegovog naroda od opresivnog režima i eliminiranje terorista.

Dok se Washington Post i New York Times bave logističkim i strateškim aspektima eventualnih američkih akcija, Los Angeles Times danas piše o njihovoj financijskoj strani. Uvodničar losanđeleskog dnevnika ocjenjuje da je Kongres s pravom udvostručio tražena izdvajanja za saniranje šteta od nedavnih napada i protuterorističke mjere na 40 milijardi dolara.

No, autor uvodnika također upozorava da nakon nedavnih napada, postoji opasnost da će vlada “razriješiti kesu” i da neće voditi računa kamo novac odlazi. “Terorizam je” – piše LA Times – “svrnuo pozornost javnosti s mogućnosti upadanja u još jedan proračunski deficit i sa sve većeg pritiska pod kojim se nalazi američko gospodarstvo… No, danas je više nego ikada važno da se savezna sredstva troše mudro,” zaključuje Los Angeles Times.

XS
SM
MD
LG