Linkovi

Memorijalna misa u Nacionalnoj katedrali u Washingtonu (14/9/01) - 2001-09-14


Predsjednik Bush danas je nazočio misi zadušnici u washingtonskoj Nacionalnoj katedrali. Današnji je dan, inače, proglašen Danom molitve i sjećanja na žrtve nedavnih terorističkih napada. Predsjedniku su se, u Nacionalnoj katedrali, pridružili njegov otac, bivši predsjednik Bush, bivši predsjednici Ford, Carter i Clinton, kao i bivši dopredsjednik Al Gore.

Obraćajući se okupljenima u katedrali, predsjednik je kazao: "Samo tri dana nakon tih događaja, Amerikanci još nemaju povijesnu distancu, ali naša odgovornost prema povijesti je jasna: odgovoriti na ove napade i osloboditi svijet od zla. Naša je zemlja miroljubiva, ali žestoka kada se razbjesni. Ovaj su sukob započeli drugi, pod vlastitim uvjetima, ali završit ćemo ga mi – i to kako i kada sami odaberemo – rekao je predsjednik. Predsjednik je citirao riječi predsjednika Franklina Roosevelta, rekavši da Amerikanci danas osjećaju 'toplu hrabrost nacionalnog jedinstva.'"

"To je jedinstvo svih vjera i socijalnih skupina. Ujedinila je obje političke stranke i oba doma Kongresa. Naše jedinstvo srodnost je u boli i čvrsta odlučnost da pobijedimo naše neprijatelje. A to jedinstvo protiv terora danas se proširilo diljem svijeta" – kazao je predsjednik, koji je nakon mise zadušnice u Nacionalnoj katedrali otputovao u New York, gdje će obići ruševine Svjetskog trgovinskog centra.

Predsjednik Bush započeo je nacionalni Dan molitve i sjećanja sastankom kabineta u Bijeloj kući. Predsjednik je pozvao sva svetišta da obilježe dan podnevnim misama, zvonima i večernjim bdijenjem uz svijeće.

Ministar obrane Donald Rumsfeld započeo je sastanak molitvom u kojoj je zatražio Boga da “predvodi naše napore i da naše borbe uvijek budu pravedne."

U tekstu molitve, koji je objavila Bijela kuća, gospodin Rumsfeld zatražio je “strpljenje, koje bi služilo kao protuteža našoj želji za akcijom; odlučnost, koja bi ojačala našu obvezu da predvodimo; mudrost, koja bi osvijetlila naše provođenje pravde. i snagu u obrani slobode.”

XS
SM
MD
LG