Linkovi

Američke burze se otvaraju u ponedjeljak (14/9/01) - 2001-09-14


Američke avio-kompanije American Airlines i United Airlines, kako je javljeno, traže od Kongresa da usvoji zakonsku mjeru kojom bi se ograničila mogućnost pokretanja parnica protiv njih, a u vezi s nedavnim terorističkim napadima. Ove dvije kompanije žele da njihova obveza isplate odštete bude ograničena samo na 266 putnika i članova posade četiri oteta zrakoplova.

Američka financijska tržišta, zatvorena od utorka, trebala bi nastaviti s poslovanjem sljedeći ponedjeljak – nakon najdužeg prekida rada od izbijanja Prvog svjetskog rata. Uprava njujorške burze donijela je odluku da burza ostane zatvorena i preko vikenda da bi se uposlenici burze mogli oporaviti od šoka i boli zbog gubitka tisuća kolega, koji su se nalazili u Svjetskom trgovinskom centru. Inače, glavne financijske tvrtke dogovorile su da će otkupom dionica pokušati održati njihove cijene, ukoliko dođe do velikog pada na burzi.

U međuvremenu, vrijednosti dionica na europskim burzama naglo su pale. Glavni industrijski pokazatelji pali su – u Londonu za četiri, u Parizu za gotovo pet, a u Frankfurtu za više od pet posto. Pala je i vrijednost američkog dolara.

XS
SM
MD
LG