Linkovi

"Amerika je uistinu u ratu" - Wesley Clark u Washington Postu (14/9/01) - 2001-09-14


Počnimo s tekstom koji u Washington Postu potpisuje bivši glavni zapovjednik NATO snaga u Europi Wesley Clark pod naslovom Dug i težak posao. "Amerika je uistinu u ratu. Napadi u New Yorku i Washingonu podigli su opasnost međunarodnog terorizma na jednu novu razinu. No bez obzira na to što smo bolno upoznati s razaranjima u New Yorku i Washingtonu, djelotvorni odgovor Sjedinjeneih Država na to, bit će vjerojatno nešto novo i nepoznato" - piše general Clark. On smatra da glavno oružje Sjedinjenih Država u ovom ratu trebaju biti informacije, primjena zakona i, u rijetkim prilikama, aktivne vojne snage. "Koalicija koja će se stvoriti oko Sjedinjenih Država i njihovih saveznika u NATO-u treba se složiti oko namjera, ali ne treba rastrubiti svoje planove" – smatra general Clark. "Ne treba očekivati neko golemo razmještanje vojnih postrojbi, no hitne mjere treba poduzeti iza pozornice jer će se stanovništvo i ekonomije zapadnih zemalja naći u opasnosti. Američka javnost morat će prihvatiti novi pristup ratu, a naš cilj ne smije biti ni osveta ni odmazda, iako ćemo ostvariti oboje" - piše general Clark.

"Morat ćemo sustavno tražiti i uništiti složenu uzajamno povezanu mrežu međunarodnog terorizma. Cilj napada nam ne trebaju biti postrojenja i zgrade, već ljudi koji su smislili, koordinirali i izvršili ove i druge terorističke napade. Takve terorističke mreže vjerojatno imaju i države iza sebe kao pokrovitelje. I ovdje bi mogla biti potrebna vidljiva akcija u koju ne bi bili uključeni samo zračni udari, već veće akcije i na zemlji, kako bi se porazilo neprijateljske vlade i okončala njihova podrška međunarodnom terorizmu. No ne trebamo potcijeniti niti snažan učinak koji bi imala mobilizirana i odlučna Amerika i njeni saveznici provodeći preventivne promjene u državama koje prije nisu surađivale.Godinama su Sjedinjene Države povremeno proglašavale da je glavni prioritet, ili jedan od glavnih prioriteta, da zaštitimo naše stanovnike od međunarodnog terorizma. Taj problem sad traži poduzimanje aktivnijih mjera i odlučnost da se eliminira terorizam kao prijetnja. A da bi se to ostvarilo, potreban je jedan stari koncept, 'odlučna snaga', ali koja se definira i koristi u jednoj novoj vrsti rata" - zaključuje svoj tekst u Washington Postu general Wesley Clark.

Vrijeme da se koristi nuklearna opcija

Washington Times objavljuje tekst bivšeg djelatnika vojne obavještajne službe Thomasa Woodrowa pod naslovom Vrijeme da se koristi nuklearna opcija. "Došlo je vrijeme da Sjedinjene Države ispune svoja obećanja da će koristiti sve raspoložive vojne kapacitete kako bi branile američko tlo tako da će izvršiti i nuklearne udare na inspiratore i počinitelje ovih terorističkih napada. Kao minimum, trebalo bi koristiti taktičke nuklearne kapacitete protiv logora Osame bin Ladena u afganistanskoj pustinji. Razmatranje korištenja američkih nuklearnih snaga u sadašnjim okolnostima ne smije se odbaciti kao 'odviše emocionalni odgovor na nepoznato lice terorizma'. Za početak, mi koji znamo čije je to lice, mi znamo gdje se nalazi i veći dio logističkih kapaciteta i onih za obuku. Niz taktičkih nuklearnih napada niske razine u afganistanskoj pustinji ne bi predstavljao prijetnju naseljima i malo je vjerojatno da bi se radioaktivnost proširila do naseljenih mjesta. Također, naši su nuklearni kapaciteti napravljeni tako da uključuju i takve misije, i naši su kapaciteti u stanju ispuniti ih - piše u današnjem Washington Timesu Thomas Woodrow.

"Borba protiv bin Ladenovih skupina bit će borba na smrt i tu leži još jedan argument u prilog korištenja nuklearne sile naše zemlje. Bin Ladenove skupine moraju biti iskorijenjene prije negoli postanu još moćnije i istrijebe nas. Moramo koristiti naše nuklearne kapacitete da to ostvarimo. Mi moramo kao zemlja zauzeti najčvršći mogući položaj protiv ovog sve većeg zla u svijetu, prije negoli se njegov otrov još više proširi - piše u današnjem Washington Timesu Thomas Woodrow, zaključujući pitanjima - "Ako ne Sjedinjene Države, onda tko? Ako ne sad, pod ovakvim okolnostima, onda kad?".

XS
SM
MD
LG