Linkovi

Iz pritvora pušteno deset osoba za koje se sumnjalo da su planirali nove otmice (14/9/01) - 2001-09-14


Deset osoba koje su sinoć uhićene na njujorškim aerodromima, pod sumnjom da su planirali nove atmice zrakoplova – danas su puštene iz pritvora – javila je njujorška policija. Za njih se više ne sumnja da su bili umješani u terorističke napade na Pentagon i na Svjetski trgovinski centar, priopćili su policijski izvori.

Na aerodromima JFK i la Guardia sinoć je uhićeno 10 osoba – devet muškaraca i jedna žena. Incidenti su se dogodili nakon što su zračne luke bile otvorene za promet. Puštanje ove skupine građana na slobodu potvrdio je i senator Joseph Biden, čelnik senatskog odbora za vanjsku politiku. U intervjuu za mrežu NBC on je izjavio da iz pritvora puštene osobe nisu pod sumnjom kao sudionici terorističke zavjere.

Inače, jučer je u Sjedinjenim Državama obnovljen ograničen zračni promet. Pun raspored letenja vjerojatno neće biti obnovljen najmanje još nekoliko dana. Neki putnički letovi iz Evrope u Ameriku su obnovljeni ali ne svi.Sinoć, oko osam sati, objavljeno je da se nakon osam sati ponovno zatvaraju sve tri njujorške zračne luke i da je to zapovijedio FBI. Neposredno nakon toga TV postaja ABC prva je objavila i razloge za zatvaranje aerodroma.

ABC je saznao da je kasno jučer poslijepodne i sinoć uhićeno deset osoba - devet muškaraca i jedna žena. Jedna je skupina uhićena oko četiri sata poslijepodne u zračnoj luci John F. Kennedy. Riječ je o četvorici muškaraca koji je imali takozvane otvorene avionske karte. Kod sebe su imali lažne dokumante, noževe, letačke dozvole i dokumentaciju iz Letačke škole s Floride koju su pohadjali još neki osumnjičeni prije otmica zrakoplova.

Drugi se incident dogodio u zračnoj luci La Guardia, oko 7:30 navečer. Pet osoba je uhićeno, jer su kod njih pronađeni lažni dokumenti, letačke dozvole i noževi. Postoji sumnja da bi se moglo raditi o drugom pokušaju otmice zrakoplova. Kasnije je utvrdjeno da jedan uhićenik nosi i avionsku kartu kompanije United od utorka ujutro i to na relaciji New York - Los Andjeles. Medjutim, taj je let u utorak ujutro bio otkazan.

Američki ministar pravosudja John Ashcroft rekao je sinoć da su istražitelji prikupili na tisuće podataka i tragova vezanih za terorističke napade. Gospodin Ashcroft je izjavio da je u otmici zrakoplova sudjelovalo najmanje 18 terorista, a da je u cijelu operaciju bilo uključeno i do 50 osoba.

Zračni promet u Sjedinjenim Državama inače jučer je nastavljen, ali uz neka ograničenja i znatno manjim obujmom. Dozvoljeno je slijetanje samo zrakoplovima američkih avioprijevoznika, dok zrakoplovi stranih aviokompanija mogu uzletjeti jedino ako im je odredište izvan Sjedinjenih Država. Strani zrakoplovi još ne smiju dolijetati u Sjedinjene Države. Jučer su se, nakon polijetanja, okrenuli i vratili u polazne luke zrakoplovi Alitalije i Portugal Aira, koji su poletjeli za New York iz Rima, odnosno Lisabona.

Tri njujorška aerodroma bila su otvorena tek kraće vrijeme, a poslijepodne su ponovno zatvoreni. U Washingtonu, Nacionalni aerodrom Ronald Reagan, koji se nalazi uz sam grad, ostaje, prema izjavama dužnosnika, "zatvoren do daljnjeg" zbog blizine zgrade Kongresa, Bijele kuće i vladinih objekata.

XS
SM
MD
LG