Linkovi

I američka zabavna industrija u znaku tragedije (14/9/01) - 2001-09-14


Američka industrija zabave, jedan od najvećih poslovnih sektora u zemlji, također se prilagođava novoj američkoj stvarnosti, vremenu "nakon napada u New Yorku i Washingtonu".

Najveće televizijske mreže već treći dan emitiraju 24-satne programe vijesti bez ikakvih reklama, a obustavljena su sva snimanja i produkcije uobičajenog, ranije zakazanog programa i televizijskih serija. Premda se još ne iznose nikakve brojke, procjenjuje se da će financijski gubici zbog zastoja produkcije i obustave reklama biti ogromni.

I televizija i filmski studiji mijenjaju planove. Studio Warner Brothers otkazao je premijeru filma Arnolda Schwarzeneggera "Collateral Damage", zakazanu za 5. listopada, zatvorio web sajt filma i povukao sve reklamne materijale. U tom filmu, Schwarzenegger igra vatrogasca, čija čitava obitelj pogine pri terorističkom bombaškom napadu na jedan neboder. Studio Disney je otkazao daljnju produkciju komedije pod naslovom "Big Trouble", s Timom Allenom u glavnoj ulozi. Film, inače obrada satiričkog romana Davea Barryja, naime, za vrhunac radnje ima krijumčarenje nuklearne bombe na jedan aerodrom.

Odgođeno je i prikazivanje romantične komedije Eda Burnsa, "Pločnici New Yorka", a Sony je otkazao snimanje Spidermana, zakazano za iduće ljeto. U tom filmu, zločinci su trebali biti uhvaćeni u paukovu mrežu razapetu između tornjeva Svjetskog trgovinskog centra.

Obustavljena su i ranije zakazana televizijska prikazivanja nekih filmove, poput "Independence Day" i "Mirotvorca", u kojemu George Clooney i Nicole Kidman pokušavaju spriječiti teroriste da se dokopaju ukradenog ruskog nuklearnog oružja. Kablovska televizija American Movie Classics otkazala je za ponedjeljak zakazano emitiranje emisije o snimanju hita iz žanra katastrofičnih filmova, "Pakleni toranj".

Čak je i kablovska televizija Travel Channel otkazala premijeru serije "Jordan: kraljevski obilazak", u kojemu je domaćin i voditelj kroz svoju zemlju jordanski kralj Abdullah.

XS
SM
MD
LG