Linkovi

Azijska gospodarstva brine lančana recesija (13/9/01) - 2001-09-13


Analitičari gospodarskih tijekova širom svijeta kažu da bi nakon terorističkih napada na Sjedinjene Države i onako oslabljena svjetska ekonomija mogla zapasti u recesiju. Naša novinarka prošetala je ulicama Tokija, gdje ljudi uglavnom izražavaju strahovanje da bi ekonomija u njihovoj zemlji, koja se već ionako nalazi u nezavidnom, stanju, mogla još pogoršati.

Jedan nam čovjek na ulici kaže da su ovi napadi odagnali njegove snove kako bi se druga najveća svjetska ekonomija mogla oporaviti od kompletne recesije. "To će očigledno imati utjecaja na japansku ekonomiju. Međutim to je samo jedna od svjetskih ekonomija koja bi mogla doživjeti velike probleme kao rezultat ovih napada" - kaže nam ovaj Japanac.

Najviše brine smanjeni izvoz u Ameriku

I dok mnogi stručnjaci za međunarodnu ekonomiju kažu kako su takva predviđanja preuranjena, tržišta, burze i biznisi pripremaju se za daljnje silazne gospodarske trendove. Analitičar Ken Davies kaže da mnoge zemlje u Aziji računaju na Sjedinjene Države kao na svoje najveće izvozno tržište. Ovaj ekonomist dodaje kako su Sjedinjene Države nedvojbeno najveći svjetski pokretač razvoja. "Azija je ove godine već zapala u poteškoće zbog smanjene potražnje za izvoznim proizvodima. Njene su poteškoće bile veće nego na drugim mjestima zato jer je vrlo supješna u prodaji proizvoda visoke tehnologije Sjedinjenim Državama. Dakle to će dovesti samo do pogoršanja - kaže ekonomist Ken Davies.

Ključan - potrošački optimizam Amerikanaca

I dok upozorava da se ne donose preuranjeni zaključci, gospodin Davies priznaje da je povjerenje američkih potrošača ključna stvar. "Jedini problem je u tome što svjetska ekonomija u velikoj mjeri ovisi o gospodarskom rastu u Sjedinjenim Državama, a on je dosad ove godine bio mali. Jedina stvar koja održava ekonomiju u plusu je povjerenje potrošača. Potreban je samo jedan katastrofičan događaj da nagrize to povjerenje i gospodarski rast bit će još manji. A ovo je bio jedan takav katastrofički događaj. – kaže gospodin Davies.

Danas je i Azijska banka za razvoj priopćila kako će ovi napadi imati u najmanju ruku kratkotrajne implikacije. I prema predviđanju ove institucije, vjerojatno će američki kupci smanjiti potrošnju, a to će neizbježno imati utjecaja na kompanije širom svijeta.

Kineska ekonomija najotpornija

Odmah nakon napada u utorak, središnje banke azijskih zemalja bile su spremne da ubace veće količine novca u financijski sistem kako bi se izbjegla katastrofa. Samo je Japan jučer ubacio oko 16 milijardi dolara na svoje tržište. Čelnici Južne Koreje vrlo su zabrinuti i kako se čini spremni na akciju. Ministar financija ove zemlje pozvao je ulagače da ne paničare.

Zanimljivo bi bilo napomenuti da je kineska ekonomija - kako se čini - bolje žaštićena od drugih u Aziji, jer se u manjoj mjeri oslanja na izvoz u Sjedinjene Države, na koje otpada tek oko jedne trećine izvoza najmnogoljudnije zemlje svijeta. No i Kina će osjetiti neke kratkotrajne posljedice ove krize. Pregovori o pristupanju ove zemlje Svjetskoj trgovinskoj organizaciji su odgođeni nakon prekojučerašnjih terorističkih napada. Naime, I Kina i Tajvan se se nadale da će do kraja tjedna dobitri i službeno odobrenje da se pridruže ovom trgovinskom tijelu.

XS
SM
MD
LG