Linkovi

Sutra Nacionalni dan molitve i sjećanja (13/9/01) - 2001-09-13


Predsjednik George Bush je proglasio sutrašnji dan nacionalnim Danom molitve i sjećanja. Glasnogovornik Bijele kuće Ari Fleischer je rekao da je predsjednik pozvao sve građane da odu u crkvu, sinagogu ili džamiju te da se pomole za svoju zemlju i za poginule u terorističkim napadima u New Yorku i Washingtonu.

Čelni američki dužnosnik koji vodi istragu o terorističkim napadima u New York-u i Washingtonu kaže da se provjeravaju navodi iz tisuća poziva i informacija koje im pružaju gradjani. Američki ministar pravosudja John Ascroft danas je govorio u jutarnjim programima američkih televizijskih mreža. On je tom prilikom rekao da je Ministarstvo pravosudja postiglo značajan napredak u istrazi, ali nije želio reći ništa detaljnije o tome. Tisuće saveznih agenata i pomoćnog osoblja rasporedjeno je diljem Sjedinjenih država. Izvještajne agencije prenose da se čini da je u terorističkoj zavjeri bilo uključeno i do 50 osoba.

Gradonačelnik New York-a Rudi Giulianni izjavio je da je do sada potvrđeno da se nestalima vodi 4 tisuće 763 osobe, u što spadaju putnici i članovi posade dva oteta zrakoplova koji su se obrušili na tornjeve svjetskog trgovinskog centra te ljude koji su radili u tom poslovnom kompleksu. Vlasti smatraju da se u trenutku udara prvog zrakoplova u sjeverni toranj u kompleksu možda nalazilo i do 20 tisuća ljudi. Gospodin Giulianni je dodao da se zbog poteškoća u otkopavanju i uklanjanju ruševina do sada uspjelo izvaditi posmrtne ostatke tek stotinjak osoba.

Spasilačke ekipe koje raščišćavaju ruševine dijela Pentagona povukle su se jutro na dva sata zbog bombaške prijetnje koja se pokazala netočnom. FBI ipak vodi istragu o ovoj dojavi, a spasioci nastavljaju radove, nažalost, bez nade da je itko više mogao preživjeti silinu eksplozije i višesatni ogroman požar koji je harao dijelom Pentagona u koji se obrušio oteti putnički zrakoplov American Airlines.

Američke burze su i danas zatvorene. Sve je jača zabrinutost da bi se posljedice prekjučerašnjih terorističkih napada mogle osjetiti i na ekonomskoj sceni. neki ekonomisti tvrde da bi gospodarstvo – koje je posljednjih mjeseci ionako dosta usporeno – moglo ući u recesiju. Obustava trgovanja na burzama te obustava avionskog prometa mogle bi još više oslabiti povjerenje potrošača, koji bi mogli postati još štedljiviji – a to bi pak dodatno oslabilo američko gospodarstvo.

Zamjenik ministra financija Ken Dam izjavio je da je američki financijski sustav u dobrom stanju te da je Središnja banka spremna u opticaj staviti dodatne svote novca, kako bi se spriječila recesija. Međunarodna udruga avio-prijevoznika predviđa da će mnogi od njihovih članova imati ogromne gubitke – koji bi mogli premašiti svotu od 10 milijardi dolara, a gubitke će zabilježiti i osiguravajuće tvrtke, čiji bi gubitci zbog isplata velikih nadoknada oštećenima doseći i do 30 milijardi dolara.

Bijela kuća je priopćila da će danas biti otvoren zračni prostor nad Sjedinjenim Državama. Potpuno prizemljenje svih putničkih i privatnih zrakoplova izvršeno je u utorak, odmah nakon terorističkih napada na New York i Washington. U priopćenju kojim se oglasio ministar transporta Norman Mineta, putnike se upozorava da trebaju očekivati kašnjenja, te ih se poziva da u zračne luke dodju ranije nego obično, zbog novih, strožih mjera sigurnosti koje se uvode nakon prekjučerašnjih terorističkih napada.

Predstavnik najvećeg američkog avio-prevoznika – Delte – priopćio je da će njegova kompanija obnoviti letove u podne po ovdašnjem vremenu, ali da će biti potrebno nekoliko dana da bi se promet potpuno obnovio. … U vezi s putovanjima i upozorenje Državnog tajništva: Amerikance diljem svijeta se poziva na povećani oprez prilikom putovanja, s obzirom da i dalje postoji opasnost od terorističkih napada na Ameikance i američke interese.

Niz anketa pokazuje da se ogromna većina Amerikanaca zalaže za jak vojni odgovor na terorističke napade. Međutim, primjetan je i strah od daljnjeg nasilja na američkom tlu. U anketi koju su proveli televizijska mreža ABC i dnevnik Washington Post 90 psoto ispitanika izjasnilo se u prilog vojne akcije protiv terorista, čak ako bi to i dovelo do rata.

XS
SM
MD
LG