Linkovi

New York Times o poruci Talebana Washingtonu (13/9/01) - 2001-09-13


S naslovne stranice New York Timesa izdvajamo izdvajamo izvješće iz Kabula, u kojem se citiraju dijelovi priopćenja koje je noćas Sjedinjenim državama uputila talebanska vlada Afganistana.

"Molimo Sjedinjene države da Afganistan ne gura dublje u bijedu, jer je ovaj narod već toliko mnogo propatio. Vjerujemo da će poštena istraga američkih vlasti ustanoviti da Talibani ne snose krivicu za sudjelovanje u tako kukavičkim činima. Ubijanje naših čelnika neće pomoći našem narodu. U Afganistanu ne postoji niti jedna tvornica koja bi bila vrijedna cijene koštanja jednog jedinog projektila ispaljenog na nas."

Strah od američke osvete zbog toga što afganistanski Talebani pružaju utočište Osami bin Ladenu, ističe njujorški dnevnik, postoji ponajviše u slojevima vladajućih ekstremista. Ostatak naroda za to, naime, uglavnom niti ne zna. U svakidašnjoj bitki s gladi, stanovnici Afganistana većinu vremena provedu u potrazi za hranom, a radio im je ionako neupotrebljiv jer uglavnom nema struje.

Televizijska mreža CNN objavila je, pozivajući se na izvore bliske istrazi, da su dvojica terorista koji su upravljali barem jednim od otetih zrakoplova, kojima su uništene dvije zgrade Svjetskog trgovinskog centra, braća Adnan i Amir Buhari.

Ta su se dvojica Saudijaca ukrcala u zrakoplove American Airlinesa i Uniteda u Bostonu. FBI je pretražio kuću koju su na Floridi iznajmila braća Buhari, a prema riječima vlasnika kuće Adnan Buhari je u toj kući živio sa suprugom i troje djece. Predstavljao se kao profesionalni pilot koji je na usavršavanju u obližnjoj pilotskoj školi, a obitelj je iz te kuće odselila prošloga vikenda.

XS
SM
MD
LG