Linkovi

SAD nastoje stvoriti međunarodnu koaliciju protiv terorizma (13/9/01) - 2001-09-13


Usred brojnih dnevnih telefonskih razgovora s europskim čelnicima, sa sugovornicima sa Srednjeg istoka i svugdje po svijetu, gospodin Powell je održao konferenciju za novinstvo na kojoj je istaknuo da će Sjedinjene države tražiti i pronaći, ne samo one koji staje iza napada od prije dva dana, nego i one koji ih podržavaju. "Držat ćemo odgovornim one zemlje koje osiguravaju potporu i utočište terorističkim skupinama", rekao je gospodin Powell.

On je istaknuo da je siguran da Talebani u Afganistanu pružaju zaštitu i utočište Osami bin Ladenu. Međutim, američka administracija još uvijek nije spremna optužiti tog Saudijca ili bilo koga drugog za napade u New Yorku i Washingtonu.

Colin Powell je naglasio da Sjedinjene Države traže pomoć od Pakistana koji je imao bliske veze s afganistanskim vodjama, ali se očekuje i podrška arapskih i islamskih čelnika u formiranju kampanje protiv terorizma. Državni tajnik je dodaoda te zemlje "imaju razlog za veći strah od terorizma neke druge zemlje." Kasnije je objavljeno da je pakistanski predsjednik Pervez Musharaff dao uvjeravanja Sjedinjenim Državama da će njegova vlada u potpunosti surađivati u istrazi terorističkih napada. Gospodin Musharaff je napade osudio kao barbarski teroristički čin. O daljim koracima gospodin Powell je razgovarao s ministrima vanjskih poslova Italije, Njemačke, Kanade, Izraela, Britanije, Rusije, razgovarao je s Yasserom Arafatom, a isto treba učiniti s dužnosnicima Jordana i Egipta. Posebno ističe reakciju NATO saveza koji je objavio da je napad na Sjedinjene Države ujedno i napad na NATO savez.

XS
SM
MD
LG