Linkovi

Mediji u znaku tragedija u New Yorku i Washingtonu (13/9/01) - 2001-09-13


Američki tiskani i elektronski mediji i dalje se nose s gomilom informacija, analiza i komentara vezanih uz prekojučerašnje terorističke napade u New Yorku i Washingtonu.

Priloga o drugim temama ima tek sporadično. Listovi i dalje objavljuju redovite sekcije o sportu, poslu i kulturi, no i prilozi u tim rubrikama bave se tragičnim prekjučerašnjim događajima, koje se ovaj put obrađuju iz drugačijeg kuta. Na primjer, današnje izdanje New York Timesa. Iako su američke burze zatvorene već drugi dan, ovaj dnevnik objavljuje biznis sekciju, na čijoj naslovnoj stranici vidimo vojnika u maskirnoj uniformi kako patrolira ruševinama Svjetskog trgovinskog centra. Komentar pri dnu stranice naslovljen je Uništen je jedan simbol, a ne financijski sustav.

U kratkom pregledu poslovnih vijesti, New York Times donosi i informaciju da su zemlje OPEC-a obećale zadržati razinu proizvodnje nafte, kako bi se izbjegli poremećaji na tržištu. Naslovna stranica sekcije o međunarodnoj politici donosi tekst pod naslovom 'Osam Palestinaca i izraelski naseljenik ubijeni u provali nasilja', u kojem dopisnik iz Jeruzalema piše da Palestinci optužuju Izraelcwe da pojačavaju vojne akcije, dok je pažnja svjetske javnosti usredotočena na Washington i New York.

U kulturnoj sekciji, ovaj njujorški dnevnik donosi tekstove pod skupnim naslovom 'Izražavanje bijesa i moć umjetnosti', koji se bave temama vezanim uz bol, bijes i mogućnost da umjetnički izraz pomogne u njihovom premošćivanju. Urednik ove rubrike u uvodnoj riječi piše "Ništa ne potiče umjetnički izražaj kao srdžba. U umjetniku događaji kakvi su se dogodili u utorak ujutro spajaju univerzalne emocije, koje pojedinac mora otkriti, iskazati ih, razumjeti ih i prihvatiti, ako ih već ne može nadići".

Inače što se tiče tzv. nepolitičkih sekcija, teroristički napad našao je svoj put i u sekciju Timesa koja se bavi domom i kućanstvom. Riječ je o tekstu o jednom crkvenom vrtu koji je po autoru pogodan za ljude da mogu u njemu meditirati i opustiti se u "vremenu tuge".

Od specijaliziranih web sajtova, onih koji se bave isključivo sportom, zabavom i slično, zanimljivo je pogledati glasoviti glazbeni kanal MTV. Na svom web sajtu ima prvo veliki link na vijesti televizijske mreže CBS, s najnovijim događajima vezanim uz terorističke napade, a uz to obavijesti o koncertima koji su odgođeni, o tome kako postati dragovoljac i pomoći u rašćišćavanju ruševina. Uglavnom, i taj web sajt je gotovo u potpunosti posvećen prekjučerašnjoj tragediji.

Što se sporta tiče, svi sportski događaji su odgođeni, a web sajt sportskog kanala ESPN na naslovnici donosi tekst pod naslovom 'Igrati ili ne igrati?' Tu su mišljenja poznatih sportaša i sportskih djelatnika koji se gotovo od reda zalažu za odgađanje sportskih događaja tijekom ovakvih katastrofa.

Umjesto sportskih rezultata, na ovom sajtu također su i prilozi i interviewi u kojima se govori o prekjučerašnjim događajima. Web sajt online aukcijske kuće e-bay, prvo svoje posjetitelje podsjeća na tragediju World Trade Centra, navodi dvije adrese na koju se mogu uplatiti novčani prilozi.

Značaj ovakvog postavljanja na internet je enorman, jer milijuni posjetitelja dnevno posjete e-bay i prvo što pročitaju jest sućut obiteljima žrtava, kao i imena fondova koji prikupljaju za njih novac. Ono što treba imati na umu je činjenica da nijedan od ovih sajtova nije uopće specijaliziran za vijesti ili praćenja ovakvih događaja.

Što se tiče televizije, treba reći da je ovaj tjedan vrlo bitan za glavne američke televizijske mreže. To je početak nove televizijske sezone kad se publici nude nove serije, i novi nastavci starih. O reakciji gledatelja ovisi koliko će se neka serija ili situacijska komedija zadržati na malim ekranima.

No zbog terorističkog napada, šefovi glavnih tv-mreža odlučili su odgoditi sve premijere i nove emisije. Možda kao kuriozitet da napomenemo na kraju i nešto što nije izravno vezano uz medije. Ovaj se tjedan neće premijerno ni prikazati novi filmovi u kinima, što se obično u Sjedinjenim Državama događa svaki petak.

XS
SM
MD
LG