Linkovi

Predsjednik Bush zatražio da se građani muslimanske vjere tretiraju s poštovanjem (13/9/01) - 2001-09-13


Predsjednik Bush je zatražio da se Amerikance arapskog podrijetla i Muslimane tretira s poštovanjem. Neki od njih su, naime, bili maltretirani i izloženi prijetnjama nakon prekjučerašnjih terorističkih napada. I dok su sumnje u islamske ekstremiste kao izvršitelje terorističkog napada sve izraženije, gospodin je Bush istaknuo da Amerikanci ne smiju svoju ljutnju usmjeriti protiv Amerikanaca arapskog podrijetla i Muslimana.

Muslimanske organizacije u Sjedinjenim Državama u protekla su dva dana prijavili više od 100 slučajeva maltretiranja. Istovremeno, Muslimani i Amerikanci arapskog podrijetla osudjuju terorističke napade i sudjeluju u akcijama dobrovoljnog davanja krvi.

Osama bin Laden - prvi osumnjičenik

Državni tajnik Colin Powell potvrdio je da je saudijski ekstremist Osama bin Laden, koji ima utočište u Afganistanu, prvi na popisu osumnjičenih za prekjučerašnje terorističke napade. U izjavi novinarima u Državnom tajništvu, Colin Powell je rekao da se istraga bavi s djelatnošću nekoliko terorističkih skupina, za koje se smatra da su bile spososbne izvesti napade ovakvih razmjera. Državni tajnik nije rekao o kojim se terorističkim organizacijama radi, no – upitan je li Osama bin Laden na popisu osumnjičenih, gospodin Powell je potvrdno odgovorio.

Izjava državnog tajnika prva je izjava nekog visokog američkog dužnosnika u kojoj se teroristički napadi u new Yorku i Washingtonu povezuju s izgnanim saudijskim ekstremistom.

Pentagon upozorava da će borba protiv terorizma biti duga

Predstavnici američkog ministarstva obrane navode da se Pentagon priprema na dugotrajnu borbu protiv terorizma. Zamjenik ministra obrane Paul Wolfowitz je izjavio da se odgovor Sjedinjenih Država neće svoditi na samo jednu vojnu akciju, nego će se sastojati iz cjelovite i dugotrajne kampanje. Gospodin je Wolfowitz naglasio da se terorizmu ne može stati na put samo jednom vojnom akcijom, nego treba uključiti sva raspoloživa sredstva američke vlade. Obračajući se novinarima u Pentagonu, zamjenik ministra obrane je rekao da će Sjedinjene Države progoniti teroriste i one koji ih podržavaju sve dok njihove aktivnosti ne budu okončane.

XS
SM
MD
LG