Linkovi

Neki od otmičara završili letačku obuku u SAD (13/9/01) - 2001-09-13


Ministar pravosudja John Ashcroft i direktor FBI-a Robert Mueller naglasili su da istraga napreduje, a gospodin Mueller je istaknuo kako je većina otmičara identificirana. "Imamo razne podatke, iz kojih su gradova ti ljudi, zatim podatke o pojedincima za koje vjerujemo da su povezani s otmicama i mi agresivno nastojimo proširiti naše podatke."

Medjutim, gospodin Mueller je zanijekao informacije da su neke osumnjičene osobe uhićene, ali je objasnio da je nekoliko ljudi zadržano kako bi mogli odgovoriti na pitanja o njihovom imigrantskom statusu. Informacije o uhićenjima pojavile su se nakon što je policija pretražila jedan hotel u Bostonu, a kasnije je zaustavljen i jedan vlak koji je putovao od Bostona do Washingtona. Dva zrakoplova koja su bila umiješana u terorističke napade poletjela su, naime, iz Bostona.

Ministar pravosudja Ashcroft otkrio je još nekoliko detalja, prije svega da su neki od otmičara završili letačku obuku na području Sjedinjenih Država. "U otmici svakog od četiri zrakoplova, sudjelovalo je izmedju tri i šest osoba koje su koristile noževe, a neki su prijetili bombaškim napadom" - dodao je američki ministar pravosuđa.

Gospodin Ashcroft je potvrdio informacije da su teroristi planirali napasti i Bijelu Kuću i predsjednikov zrakoplov, no nije rekao tko bi mogao stajati iza terorističkih napada.

Neki su dužnosnici rekli da postoje dokazi koji ukazuju da je za napade odgovoran Osama bin Laden. Mnogi članovi Kongresa izrazili su podršku kažnjavanju bin Ladena i Afganistana, gdje se on krije i gdje je sjedište njegove organizacije. Međutim, još uvijek nije definitivno utvrđeno tko bi mogao biti organizator napada.

XS
SM
MD
LG