Linkovi

Kronologija napada na SAD - 2001-09-12


Sva vremena su po istočno američkom vremenu, odnosno po zoni u kojoj su se napadi i dogodili.

8:45 - Prvi zrakoplov zaletio se u jedan od dva tornja Svjetskog trgovinskog centra u donjem dijelu Manhattana. Zrakoplov je vjerojatno bio otet, a izazvao je veliki požar.

9:03 - Drugi zrakoplov se zaletio u drugi toranj Svjetskog trgovinskog centra, ovaj sudar je snimljen iz više kuteva.

9:17 - Savezna uprava za za civilnu avijaciju zatvorila je sve aerodrome u području grada New Yorka.

9:21 - Gradska prometna uprava grada New Yorka naredila je da se zatvore svi tuneli i mostovi u gradu.

9:30 - predsjednik Bush se po prvi put obratio Amerikancima, rekavši da se radi o "očiglednom terorističkom napadu".

9:40 - Savezna uprava za civilnu avijaciju prekinula sve letove na području Sjeidnjenih Država, ovo je prvi put u povijesti da je poduzet ovakav korak.

9:43 - Zrakoplov se obrušio na kompleks Pentagona pokraj Washingtona, ogromni oblak dima nadvio se nad Arlingtonom, gdje se nalazi sjedište američkog Ministarstva obrane. Odmah je započela i evakuacija.

9:45 - Započela evakuacija Bijele kuće.

9:57 - Predsjednik Bush poletio u zrakoplovu Air Force One s Floride.

10:05 - Južni toranj Svjetskog trgovinskog centra se urušio.

10:08 - Naoružani agenti američke Tajne službe, koja je zadužena za sigurnost predsjednika i Bijele kuće, raspoređeni u Lafayette Parku, preko puta predsjednikove rezidencije.

10:10 - Urušio se i dio zgrade Pentagona.

10:10 - Srušio se zrakoplov United Airlinesa nedaleko Pitsburgha, u Pennsylvaniji.

10:13 - Evakuirana zgrada Ujedinjenih naroda u New Yorku

10:22 - U Washingtonu evakuirano Državno tajništvo, Ministarstvo pravosuđa i Svjetska banka.

10:24 - Savezna uprava za civilnu avijaciju priopćila da su svi međunarodni letovi za Sjedinjene Države preusmjereni na aerodrome u Kanadi.

10:28 - I drugi, sjeverni toranj Svjetskog trgovinskog centra se urušio

10:45 - Sve zgrade savezne vlade u Washingtonu evakuirane...

10:46 - Državni tajnik Powell prekinuo posjet Južnoj Americi kako bi se vratio u Sjedinjene Države.

10:54 - Izrael evakuirao sve svoje diplomatske misije širom svijeta.

10:57 - Guverner New Yorka George Pataki zatvorio sve agencije i urede u ovoj saveznoj državi.

11:02 - Gradonačelnik New Yorka Ruddy Giuliani zatražio od Newyorčana da ostanu u svojim domovima i naredio evakuaciju južno od Canal Streeta na Manhattanu.

11:18 - American Airlines izvijestio da je izgubio dva zrakoplova: let broj 11 na liniji Boston-Los Angeles s 81 putnikom i 11 članova posade i let broj 77 na liniji Washington-Los Angeles s 58 putnika i 6 članova posade. Vjeruje se da je let broj 11 jedan od zrakoplova koji su se zaletjeli u Svjetski trgovinski centar.

11:26 - Kompanija United Airlines potvrdila da se let broj 95 na liniji Newark, New Jersey za San Francisco srušio pokraj Pittsburgha u Pennsylvaniji.

11:59 - United Airlines potvrdila da se njezin let na liniji 175 iz Bostona za Los Angeles srušio s 56 putnika i devet članova posade. Spasilačke ekipe su prioopćile da nije bilo preživjelih.

12:04 - Zatvoren Međunarodni aerodrom u Los Angelesu, na koji su trebala sletjeti dva od nastradalih zrakoplova.

12:15 - Zatvoren i Međunarodni aerodrom u San Franciscu.

12:15 - Američka Služba za useljavanje i naturalizaciju priopćila kako su granični prijelazi prema Meksiku i Kanadi u stanju najviše pripravnosti, no da nije donesena odluka o zatvaranju granica.

12:30 - Savezna uprava za civilnu avijaciju priopćila da se u tom trenutku u američkom zrakoplovnom prostror nalazi 50 zrakoplova, no da niti jedan let nije izvijestio ni o kakvim problemima.

13:04 - Američki predsjednik Bush se po drugi put obratio Amerikancima, rekavši da su američke oružane snage u stanju pripravnosti širom svijeta. Američki predsjednik je izjavio da će odgovorni za ove kukavičke napade biti uhvaćeni i kažnjeni.

13:27 - U gradu Washingtonu proglašeno izvanredno stanje.

13:44 - Iz Pentagona priopćeno da će pet američkih ratnih brodova i dva nosača zrakoplova napustiti pomorsku bazu Norfolk u Virginiji kako bi pružili zaštitu američkoj istočnoj obali, kao i smanjili broj brodova u ovoj velikoj pomorskoj bazi. Nosači George Washington i John F. Kennedy krenuli su prema obali savezne države New York.

13:48 - Predsjednik Bush napustio zrakoplovnu vojnu bazu Barksdale u Louisiani i krenuo u zrakoplovu Air Force One na novu neimenovanu lokaciju u zemlji.

14:30 - Savezna agencija za civilno zrakoplovstvo objavila da neće biti komercijalnog zračnog prometa u Sjedinjenim Državama barem do srijede u podne.

14:49 - Gradonačelnik New Yorka Rudolph Giuliani izjavio na tiskovnoj konferenciji da je u gradu obnovljen autobusni i promet podzemne željeznice. Na istoj tiskovnoj konferenciji newyorškog gradonačelnika su pitali može li pokušati predvidjeti koliki će biti broj žrtava, no on je odgovorio da o tome ne treba spekulirati, te da je broj veći od onog što možemo zamisliti.

15:55 - Pravna savjetnica Bijele kuće Karen Hughes izjavila je da se predsjednik nalazi na neidentificiranoj lokaciji u zemlji za koju je poslije utvrđeno da je jedna zrakoplovna baza u saveznoj državi Nebraski i da vodi sastanak Nacionalnog vijeća za sigurnost preko telefona. Dopredsjesnik Dick Cheney i savjetnica za nacionalnu sigurnost predsjednika Conodleeza Rice nalaze se na osiguranoj lokaciji u kompleksu Bijele kuće. Ministar obrane Donald Rumsfeld u to je vrijeme u Pentagonu.

15:55 - Newyorški gradonačelnik priopćio da broj ljudi u kritičnom stanju iznosi i do dvjesto osoba, dok je ukupni broj broj povrijeđenih i do dvije tisuće i sto.

16:00 - Kablovska mreža CNN javlja da su američki dužnosnici priopćili kako postoje veliki izgledi da je Osama bin Laden umiješan u ove napade, a to se temelji na 'novim i specifičnim' informacijama do kojih se došlo nakon napada.

16:10 - Javljeno da je zgrada 7 Svjetskog trgovinskog centra u plamenu.

16:20 - Senator Bob Graham, demokrat iz savezne države Floride i predsjedatelj senatskog Odobora za obavještajne djelatnosti izjavio kao 'nije iznenađen napadom, ali je iznenađen pojedinostima'. 16:25 - Glavne američke burze dionica - Newyorška, Američka i Nasdaq objavile da će ostati zatvorene i sutra.

16:30 - Air Force One napustio zrakoplovnu bazu Offutt u Nebraski kako bi se vratio u Washington.

17:15 - Još se uvijek javlja da vatra gori u dijelu zgrade Pentagona. Još nisu objavljeni podaci o poginulima.

17:20 - Urušila se zgrada 7 Svjetskog trgovinskog centra, koja ima 47 katova. Zgrada je bila evakuirana i oštećena kad su se tijekom jutra urušili tornjevi Svjetskog trgovinskog centra.

17:30 - CNN javlja da je zrakoplov koji se srušio u Pennsylvaniji mogao biti na putu za tri moguće mete - predsjednički kompleks Camp David, Bijelu kuću ili zgradu američkog Capitola.

18:00 - Zabilježene su eksplozije u Kabulu, glavnom gradu Afganistana. Vjeruje se da se u Afganistanu nalazi terorist Osama bin Laden. Kasnije su američki dužnosnici priopćili kako Sjedinjene Države nisu u tome sudjelovale.

18:10 - Newyorški gradonačelnik zatražio od stanovnika da danas ostanu u svojim domovima.

18:40 - Američki ministar obrane održava tiskovnu konferenciju u zgradi Pentagona, napominjući da je zgrada u funkcionalnom stanju. "Sutra će njezini uredi raditi" - izjavio je ministar Rumsfeld.

18:54 - Predsjednik Bush vratio se u Bijelu kuću helikopterom iz zrakoplovne baze Andrews, do kamo su njegov zrakoplov Air Force One dopratila tri lovca američkog ratnog zrakoplovstva. Javljeno je da se i prva dama Laura Bush vratila u Bijelu kuću sa 'sigurne lokacije'.

19:02 - Javlja se da je hotel Mariott pokraj Svjetskog trgovinskog centra skoro pred urušavanjem. Javlja se također da su neki od tunela i mostova u New Yorku otvoreni za promet.

19:17 - Ministar pravosuđa John Aschroft objavio da je Savezni istražni ured FBI postavio web sajt s informacijama o terorističkom napadu - www.ifcfbi.gov . Napomenuo je da je rodbini i prijateljima žrtava otvoren i besplatni telefonski broj na koji mogu zvati i primati informacije.

19:45 - Policija u New Yorku priopćila da se najmanje 78 njezinih policajaca vodi kao nestalo. Gradske vlasti također su priopćile da je oko polovica vatraogasaca, od četirsto koliko se u prvoj fazi našlona mjestu napada, poginulo.

20:30 - Predsjedenik Bush po treći put obratio se Amerikancima, rekavši da su tisuće života iznenadna izgubljene zbog 'zla'. "Ta su djela razvalila čelik, ali ne mogu nanijeti nikakvu štetu čeliku američke odlučnosti" - izjavio je američki predsjednik.

XS
SM
MD
LG