Linkovi

NATO uz SAD (12/9/01) - 2001-09-12


Američki dužnosnici kažu da stupanje na snagu odredbi sporazuma NATO-a o uzajamnoj pomoći ne bi nužno značilo pokretanje zajedničkih savezničkih operacija protiv počinitelja odgovornih za napade u New Yorku i Washingtonu. No, kako kažu, aktiviranje odredbi bi imalo snažan simbolički značaj, jer bi predstavljalo važnu podršku saveznika Sjedinjenim Državama koje razmatraju načine odgovora na najgori teroristički napad izvršen na teritoriju Sjedinjenih Država.

Glasnogovornik State Departmenta Richard Boucher je izjavio da je državni tajnik Colin Powell danas telefonski razgovarao s glavnim tajnikom NATO-saveza Georgeom Robertsonom i drugim dužnosnicima, razmatrajući opcije koordiniranog odgovora na jučerašnje napade. "Bili smo u kontaktu s našom misijom pri NATO-u. Državni je tajnik bio u vezi s Lordom Robertsonom u vezi s pitanjima kako suradjivati s našim saveznicima u NATO-u, te koordiniranju aktivnosti sa saveznicima.”

Visoki dužnosnik State Departmenta je izjavio da su razmjenu mišljenja o zajedničkim sigurnosnim aktivnostima predložili saveznici u Sjeverno-atlantskom savezu. Što se jučerašnjih terorističkih napada tiče, gospodin je Boucher rekao da administracija predsjednika Busha, za sada neće nikoga javno optuživati.

XS
SM
MD
LG