Linkovi

U borbi protiv terorizma, Kongres uz predsjednika (12/9/01) - 2001-09-12


Američki zakonodavci okupili su se jutros na Capitol Hillu kako bi usvojili rezoluciju kojom se osudjuje terorizam. Kako s Capitol Hilla izvješćuje David Swan, na početku sjednice zakonodavci su odali počast žrtvama ovih napada te izrekli tradicionalnu Prisegu odanosti ustavu i domovini.

Iako se Kongres vraća svom zasjedanju, atmosfera je daleko od normalne. Za pristup automobilom Capitol Hillu mora se proći kroz policijske kordone koji su postavljeni nekoliko blokova dalje od zgrade Kongresa, a presušila je i stalna rijeka turista koja je opsjedala prostore u kojima rade američki zakonodavci, jer su do daljnjega obustavljeni posjeti Capitol Hillu.

Članovi newyorškog izaslanstva u Kongresu doživljajaju gubitak prouzročen terorističkim napadima duboko osobno. Demokratski senator Charles Schumer prisjeća se stravične dvostane potrage telefonom za vlastitom kćerkom čija se škola nalazi nedaleko od mjesta na kojem su se nalazili tornjevi svjetskog trgovinskog centra. Ona sama, kako se to kasnije ispostavilo, nije ozlijedjena, ali gospodin Schumer kaže da svi u gradu znaju nekoga tko se nalazi na listi nestalih. "Znam primjerice za telefonski poziv od osobe koja je radila na 104-om katu, za tvrtku Cantor i Fitzgerald, a ne možemo naći gotovo nikoga tko je radio u toj firmi. Ta osoba je nazvala svoje roditelje, rekla da ih voli. Nakon toga od njega više ni glasa."

Baš kao i američki predsjednik i njegovi suradnici, i američki zakonodavci nastoje pružiti uvjeravanja američkim gradjanima da će ova zemlja preživjeti užas terorističkih napada. Zastupnica u Kongresu iz savezne države Floride Ileana Ros-Lehtinen, inače članica Republikanske stranke, poput mnogih njenih kolegica i kolega govorila je o odlučnosti koju danas iskazuje američka nacija. "Odgovor našeg predsjednika, američke vlade i američkog društva, potvrda je ove naše republike i našeg slobodnog i demokratskog sustava vlasti. Oni dokazuju da će demokracija uvijek nadjačati terorizam."

Kongres je danas usvojio rezoluciju kojom se osudjuje terorističke napade te osiguravaju dodatna sredstva za borbu protiv terorizma. Medjutim, zakonodavci smatraju da Sjedinjene države moraju odgovoriti mnogo jačim sredstvima nego li su same riječi. Njujorška senatorica Hillary Rodham Clinton uputila je vrlo oštro upozorenje teroristima i njihovim saveznicima. "Ne samo oni koji izvršavaju terorističke napade, već i oni koji im pomažu na bilo koji način, sada će se sučeliti s odgovrom naše zemlje. Nadam se da će ova poruka doći do svih onih do kojih treba doći, da ste ili s Amerikom u ovo vrijeme naše potrebe, ili niste."

Ključni dužnosnici administracije započeli su danas niz sastanaka iza zatvorenih vrata sa senatorima i članovima zastupničkog doma.

XS
SM
MD
LG