Linkovi

Kako su američki mediji popratili terorističke napade (12/9/01) - 2001-09-12


Možda jedina stvar koja bi se u medijskom smislu s ovime mogla donekle usporediti jest rat u Iraku 1991. godine. No tu se odmah mogu uočiti i dvije bitne razlike. Američki angažman u Iraku, ipak je imao, iako malobrojne, i svoje protivnike, što se, naravno, odražavalo i u tadašnjim medijima, unatoč izuzetno širokoj podršci operaciji Pustinjska oluja. Druga stvar je raširenost Interneta, koja je jednostavno neusporediva s onom s početka devedesetih godina prošlog stoljeća. Primjerice, 1991. godine svoje web sajtove još nisu imala ni dva najuglednija američka dnevnika New York Times i Washington Post.

Do prvih tiskanih izdanja o nesreći trebalo je proći više od osam sati od početka tragičnih događaja. Na web sajtovima svih listova informacije se praktički stalno obnavljaju. Na neke se sajtove zbog ogromnog prometa uopće nije moglo ući. A ono što elektronskim izdanjima američkih listova daje posebnu dimenziju su brojni tonski i video klipovi, na kojima se uz pisanu riječ, moglo vidjeti i čuti praktički sve - od drugog zrakoplova koji je udario u toranj Svjetskog trgovinskog centra do razgovora s preživjelima i očevicima na licu mjesta.

Zanimljivo je da su dvije vodeće kablovske mreže vijesti - CNN i MSNBC - izravno emitirale sve što se događalo u New Yorku i Washingtonu, uz brojne komentare i interviewe, no ipak su njihovi web sajtovi bili jednostavno "neprohodni". Veći dio dana na CNN-ov sajt se uopće nije moglo ući, a cijeli je bio redizajniran i sadržavao je samo informacije o jučerašnjim terorističkim napadima. Rubrika pod kojom je to emitirano na televiziji, kao i na web sajtu, nazvana je Amerika pod napadom. MSNBC-ov sajt vijesti o napadu donosi pod sličnim naslovom - Napad na Ameriku.

Sve novine opširno izvješćuju o napadima na prvim stranicama. Jedan od naslova u Los Angeles Timesa je i Koreografija klanja precizno je bila vremenski utvrđena. Washington Times na prvoj stranici donosi naslov tiskan ogromnim slovima i samo jedu riječ u njemu - Podlost. Washington Post je u glavnom naslovnu ipak opširniji - Teroristi oteli četiri zrakoplova, uništili Svjetski trgovinski centar, pogodili Pentagon; stotine mrtvih. New York Timesov naslov glasi Amerika napadnuta s podnaslovom Oteti zrakoplovi uništili nebodere blizance i pogodili Pentagon u danu terora. Naslov u Chicago Tribuneu kaže Broj poginulih mogao bi se mjeriti u tisućama. Glavni naslov Miami Heralda kaže Amerika se izmijenila zauvijek i tako dalje. Dakle, u svakom slučaju, ovi teroristički napadi, akcije spašavanje i posljedice svega toga još će danima zauzimati vodeće mjesto u američkim medijima i elektronskim i tiskanim.

XS
SM
MD
LG