Linkovi

Kongresni čelnici osuđuju napade u New Yorku i Washingtonu (12/9/01) - 2001-09-12


Čelnici američkog Kongresa osudili su terorističke napade u New Yorku i Washingtonu, te su iskazali dvostranačku podršku za predsjednika Busha. Zastupnički dom i Senat nastavit će svoje sjednice danas.

Kao i ostatak službenog Washingtona, Kongres je jučer evakuiran nakon što je oteti putnički zrakoplov udario u Pentagon. Kongresni čelnici hitno su prebačeni na sigurnu lokaciju izvan grada. Nekoliko sati kasnije, kada su okolne ulice već bile zatvorene, skupina senatora i zastupnika pojavila se na stepenicama Capitola kako bi demonstrirala jedinstvo i snagu i iskazala podršku predsjedniku. Čelnik demokratske većine u Senatu obećao je da će zakonodavci nastaviti s radom.

"Današnji odvratni događaji predstavljaju napad na naš narod i našu slobodu. Kao predstavnici naroda, ovdje smo da bismo pokazali da ovi kukavički i strašni potezi nisu oslabili našu odlučnost," rekao je.

Senator Daschle je izjavio da će republikanci i demokrati biti jedinstveni u osiguravanju pomoći žrtvama napada i kažnjavanju krivaca. Republikanski predsjedatelj Zastupničkog doma Dennis Hastert naglasio je da će Sjedinjene Države uzvratiti udarac, iako se još uvijek ne zna tko stoji iza napada.

"Mi već imamo svoje sumnje. A kada te sumnje budu opravdane, krenut ćemo u akciju. Stajat ćemo uz predsjednika, ovu vladu i kao Amerikanci, zajedno ćemo proći kroz ovo," kazao je kongresmen Hastert.

Senat i Zastupnički dom također će provoditi istragu o napadima, u koju će vjerojatno biti uključeno više odbora u oba tijela. Nekoliko zakonodavaca već je kritiziralo – kako su kazali – ogromni propust američkih obavještajnih službi. Za sada, međutim, čelnici Kongresa nastoje smiriti šokiranu zemlju.

XS
SM
MD
LG