Linkovi

Reportaža s washingtonskog Malla, nakon terorističkog napada na Pentagon (11/9/01) - 2001-09-11


Nekoliko kilometara dugi travnjak izmedju Bijele kuće i Capitoll Hilla, takozvani Mall, u prvom je satu nakon napada na Pentagon bio najsigurnije utočište za tisuće uposlenika koji su evakuirani iz federalnih zgrada u centru Washingtona.

Glavne arterije grada – avenije Independence i Constitution – do prije sat-dva bile su potpuno zakrčene, dok uposlenici pokušavaju pobjeći u sigurnost svojih kuća u prigradskim naseljima. Oko pet sati nakon što je zrakoplov udario u ogromnu zgradu Ministarstva obrane, gusti dim iz Pentagona se i dalje mogao vidjeti.

Prije nešto više od tri sata – hodajući Mallom – čuo sam dvije udaljene detonacije, ali nijedna od tvrdnji da je, navodno, eksplozija bila kod Državnog tajništva, odnosno kod Kongresa – nije potvrdjena.

Tijekom tri sata koliko sam proveo na prostoru izmedju Capitola i Bijele kuće lovci-bombarderi su u više naleta, u brišućem letu, nadlijetali centar grada, očito preuzimajući punu kontrolu nad zračnim prostorom iznad Washingtona.

Bijeloj kući se, naravno, ni izdaleka ne može prići – cijeli blok oko predsjednikove rezidencije zaštićen je neprobojnim kordonom policijskih snaga.

Policija – što u uniformi, što u civilu - je sveprisutna. Sirene i dalje zavijaju na sve strane. U prvim satima je bilo nemoguće probiti se kroz nevidjenu gužvu, točnije kroz kilometarske kolone automobila, koje su se pokušavale izvući iz središta Washingtona.

U ovom trenutku slika je, medjutim, drukčija. Centar izgleda kao napušteni grad, ali se napetost itekao osjeća.

Prišao sam nekolicini uposlenika koji su izlazili iz Ministarstva poljoprivrede. Kažu da im je – kao i u svim drugim federalnim ustanovama - preporučeno da idu kući. Užasnuti su današnjom serijom terorističkih napada i jedan od njih kaže da "takvo zvjerstvo poziva na osvetu" – nije znao točno reči protiv koga i kako – ali je rekao da današnji zločin ne smije ostati nekažnjen

Razgovarao sam na Mallu i s jednom ženom koja je u panici došla po svoje dvoje djece, koja su bila medju stotinjak djece u vrtiću evakuiranom iz zgrade Ronald Reagan, na Aveniji Pennsylvania, dakle na ulici na kojoj se nalazi i Bijela kuća. Ona kaže da je presretna što je djecu našla na Mallu i da sada samo želi doći do sigurnosti svoja doma na periferiji.

Ukratko, nisam stekao dojam panike, ali – recimo – kontroliranog kaosa, odnosno osjećaja da su i zakrčeni izlazi iz grada, evakuirane zgrade, i obustavljeni željeznički i zračni promet – pod punom kontrolom tisuća pripadnika snaga sigurnosti.

XS
SM
MD
LG