Linkovi

Sjedinjene Države će kazniti odgovorne za ova kukavička djela (11/9/01) - 2001-09-11


Oko 19 sati po srednjeeuropskom vremenu, predsjednik Bush po drugi put se obratio Amerikancima glede terorističkih napada u New Yorku i Washingtonu. U vrijeme napada američki se predsjednik nalazio u Sarasoti u saveznoj državi Floridi. Odmah nakon prvog napada rečeno je da se predsjednik vraća u Washington, no ta je odluka kasnije promijenjena iz sigurnosnih razloga, predsjednički se zrakoplov spustio u saveznoj državi Louisiani.

Donosimo govor predsjednika Busha u cjelini.

"Želim uvjeriti Amerikance da će savezna vlada iskoristit sve resurse koji joj stoje na raspolaganju kako bi pomogla lokalnim vlastima da se spase ljudski životi i da se pomogne žrtvama ovih napada. Budite sigurni da će Sjedinjene Države uhvatiti i kazniti one koji su odgovorni za ova kukavička djela. U redovitim sam kontaktima s dopredsjednikom, ministrom obrane, s ljudima u Vijeću za nacionalnu sigurnost i članovima svoje administracije" - rekao je predsjednik Bush.

"Poduzeli smo sve prikladne mjere sigurnosti kako bismo zaštitili Amerikance. Naše oružane snage kod kuće, i po cijelom svijetu, nalaze se u stanju visoke pripravnosti. A poduzeli smo i nužne mjere sigurnosti kako bi naša vlada mogla nastaviti funkcionirati. U kontaktu smo s kongresnim i svjetskim čelnicima kako bismo ih uvjerili da ćemo poduzeti sve što je potrebno da bismo zaštitili Ameriku i Amerikance. Tražim od Amerikanaca da mi se pridruže i zahvale svima onima koji mukotrpno rade na spašavanju i pomaganju našim sugrađanima. I da mi se pridruže u molitvi za žrtve i njihove obitelji. Odlučnost naše izuzetne zemlje nalazi se na testu i budite sigurni, pokazat ćemo svijetu da ćemo proći taj test. Bog vas blagoslovio" - rekao je u svom drugom današnjem obraćanju Amerikancima predsjednik Bush.

XS
SM
MD
LG