Linkovi

Bush: "Radi se o očigledno o terorističkim napadima" (11/09/01) - 2001-09-11


Nešto prije devet sati u jutro po lokalnom vremenu, u zgradu Svjetskog trgovinskog centra koja se nalaze na Manhattanu zaletio se jedan komercijalni zrakoplov. Na televizijskim snimkama posljedica ove nesreće, koje upravo prikazuje CNN, vidi se dim koji kulja iz najviših katova ovog nebodera s 110 katova. Trup zrakoplova je, kako se izvješćuje, zaglavio u zgradi.

Prema snimkama sa CNN-a, u drugu zgradu Svjetskog trgovinskog centra, udario je nakon nekoliko minuta i drugi avion. Iz početka se govorilo o mogućnosti da se radi o greškama u navigacijskoj opremi. Izvještava se o velikom broju ranjenih.

Izvještajna agencija Associated Press navodi da FBI, Savezni istražni ured, istražuje mogućnost da je barem jedan od zrakoplova bio otet.

Bijela kuća je priopćila da se predsjednik Bush, koji se nalazi na Floridi, odmah vraća u Washington. Predsjednik George Bush je, u izjavi koju je dao na Floridi, nesreću nazvao "nacionalnom tragedijom", te rekao da se - kako izgleda - "radi o terorističkom napadu." Predsjednik je dodao da je "istraga već počela, te da će odgovorni za napad biti kažnjeni." Predsjednik je rekao da je razgovarao s direktorom Saveznog istražnog ureda, guvernerom savezne države New York, te dopredsjednikom Richardom Cheneyem.

Prema agenciji Reuters, burza na Wall Streetu je odgodila otvaranje na neodređeno vrijeme. Sav zračni promet u području New Yorka je obustavljen. Oko zgrada Svjetskog trgovinskog centra u tijeku je akcija spašavanja.

Iz Washingtona - vijest da se u području Pentagona, američkog Ministarstva obrane, također srušio jedan zrakoplov. U zgradi pentagona također je zabilježena vatra. Zapadno krilo Bijele kuće je evakuirano, a javlja se da je požar izbio i na Mallu, travnatoj površini koja spaja Kongres Sjedinjenih Država, Bijelu kuću te nekoliko nacionalnih spomenika.

CNN je javio da je jedan od zrakoplova koji se zaletio u toranj World Trade Centera bio Boeing 767, koji je uzletio iz Bostona.

XS
SM
MD
LG