Linkovi

USA Today: Zaoštravanje odnosa između UN-a i Washingtona (11/9/01) - 2001-09-11


Najtiražniji američki dnevnik USA Today piše o novim napetostima u odnosima Washingtona i Ujedinjenih naroda. U Kongresu je propao sporazum o isplati dijela američkih dugova svjetskoj organizaciji, što znači da bi se predsjednik Bush mogao uskoro obratiti Glavnoj skupštini UN-a s nepodmirenim obvezama.

"Christian Science Monitor" u jutrošnjem izdanju donosi posebno izvješće o Makedoniji. U toj zemlji sigurnosni vakuum, koji će nastati nakon završetka NATO-ve misije – prema pisanju ovog dnevnika – namjeravaju popuniti paravojne snage, kao što su “Lavovi” ministra unutarnjih poslova Ljube Boškovskog. Iako im se Zapad protivi, Makedonci u njima vide zaštitu od albanskih pobunjenika.

"New York Times" jutros piše da se središte krijumčarenja nuklearnog materijala u posljednje vrijeme premjestilo iz Europe u područje Kavkaza, Središnje Azije i Turske. Kroz ovu regiju prolaze velike količine ruskog nuklearnog materijala namijenjene zemljama kao što su Iran, Irak i Pakistan.

"Washington Post" piše o “aferi Luftwaffe”, koja bi mogla koštati karijere njemačkog ministra obrane Rudolfa Scharpinga. Scharping mora pred parlamentarnim odborom odgovoriti na optužbe da je koristio vojne zrakoplove za sastanke sa svojom ljubavnicom – i to u doba kada je Njemačka razmatrala mogućnost upućivanja svojih snaga u Makedoniju. Letovi su koštali oko 91 tisuću dolara – što je zaista previše za njemačku vojsku kojoj očajno nedostaje novca da mora paziti na potrošnju toaletnog papira.

XS
SM
MD
LG