Linkovi

Senator Biden: Proturaketni štit će potaknuti novu utrku u naoružavanju (11/9/01) - 2001-09-11


Jedan od vodećih demokratskih senatora – Joseph Biden, predsjedatelj senatskog Odbora za vanjsku politiku - ponovno upozorava predsjednika Busha da bi njegov plan o izgradnji obrambenog raketnog štita mogao potaknuti novu međunarodnu utrku u naoružavanju.

Senator Biden postao je jedan od glavnih kritičara iz Demokratske stranke u kritiziranju predsjednikovog prijedloga o raketnom obrambemon sustavu. U govoru u Nacionalnom Press klubu ovdje u Washingtonu, senator Biden je rekao da bi provođenje predsjednikovog obrambenog plana moglo pokrenuti novu utrku u nuklearnom naoružavanju u koju će biti uključene i Rusija i Kina.

"Jesmo li zaista spremni započeti novu utrku u naoružavanju u potencijalno opasnom svijetu? Tu nema nikakve dvojbe - ukoliko mi postavimo raketni sustav, odstupamo od Sporazuma o antibalističkom naoružanju iz 1971. godine. Dajte da zaustavimo ovu glupost prije nego mi započnemo utrku u naoružanju," kazao je senator.

Demokrati u senatskom Odboru za oružane snage glasovali su za smanjenje sredstava namijenjenih predsjednikovom planu o raketnom štitu. No, Republikanci traže od predsjednika da uloži veto na bilo koji zakon kojim se smanjuju sredstva za taj projekt. Senator Biden je, takodjer, kritizirao Bushovu administraciju zbog, kako kaže – nesuradnje s medjunarodnom zajednicom, a kritike ne prestaju još od početka godine kada je predsjednik Bush odlučio povući Sjedinjene Države iz Sporazuma o globalnom zatopljavanju:

"Amerika mora ostati za pregovaračkim stolom zato što napuštanje nosi nosi sa sobom i odredjenu cijenu. Naši europski saveznici ne bi trebali nikada pomisliti da Sjedinjene Države ignoriraju medjunarodno mišljenje ili da smo spremni ići sami kada tako osjećamo. Mi smo postali snaga Europe u 20-tom stoljeću i mi to, iz vlastitog interesa, moramo biti i ubuduće," kazao je.

Međutim, aktualna administracija inzistira na tome da Sjedinjene Države moraju ostati pri svojim planovima o raketnoj obrani zbog što smatraju da je ona temelj u zaštiti Sjedinjenih Država od zemalja-izopćenica od medjunarodne zajednice koje mogu nabaviti nuklearno oružje. Savjetnica za Nacionalnu sigurnost Condoleeza Rice, takodjer, odbacuje i kritike da predsjednik prečesto donosi odluke na svoju ruku, kada su u pitanju međunarodne teme.

"Predsjednik razumije svoje odgovornosti u međunarodnoj politici odnosno, zna da mora biti tolerantan prema stavovima drugih. Isto tako, on razumije i svoju odgovornost prema američkom narodu, našim saveznicima i svojim nasljednicima," rekla je gospođa Rice.

Senator Biden je, istao tako, upozorio da će pogoršanje situacije s državnim proračunom imati negativne posljedice na predsjednikov zahtjev za dodatna izdvajanja i za njegov obrambeni raketni plan, kao i za njegov prijedlog o jačanju američke vojske.

XS
SM
MD
LG