Linkovi

Američki stručnjaci o terorističkim napadima u New Yorku i Washingtonu (12/9/01) - 2001-09-11


Jučerašnje terorističke napade na njujorški Svjetski trgovinski centar i Ministarstvo obrane u Washingtonu za Glas Amerike komentiraju jedan američki general te jedan bivši visoki dužnosnik Središnje obavještajne službe, CIE.

General John Singlaub je eksploziju u Pentagonu promatrao s prozora svog doma, u jednom washingtonskom predgrađu. "Mislim da je napad na Svjetski trgovinski centar u New Yorku predstavljao napad simboličnog karaktera, u izvjesnom smislu. No napad na Ministarstvo obrane je napad na vladu Sjedinjenih Država. Radi se po mom mišljenju o ratnom činu. Moramo utvrditi što brže tko je odgovoran za napad, tko ga je počinio. Tko god bio, neka zemlja ili neka organizacija – oni moraju za njega platiti cijenu. To se ne smije tolerirati, jer bi to predstavljalo ohrabrivanje sličnih čina u budućnosti."

Milt Bearden, dugogodišnji dužnosnik CIA-e na službi u islamskim zemljama, smatra da je u svjetlu jučerašnjih događaja potrebno preispitati američku politiku prema terorizmu. "Ovo je događaj velikih razmjera, vrlo dobro koordiniran. On predstavlja promjenu u karakteru cijelog fenomena terorizma. Javnost se treba upitati zbog čega su počinitelji voljni ići u takav ekstrem: ubijati i sami poginuti, na teritoriju Sjedinjenih Država."

Gospodin Bearden voljan je spekulirati da se napadi mogu povezati s imenom Osame bin Ladena, ili njegovim suradnicima. Ako nisu, vlada Sjedinjenih Država mora si postaviti nekoliko ključnih pitanja – smatra on. "Zemlja je u izvjesnom smislu fascinirana Osamom bin Ladenom. Prošle tri četiri godine, o njemu je bilo toliko govora, da javnost misli da on predstavlja najveću, možda i jedinu terorističku prijetnju na globalnoj sceni. Netko se treba zapitati: jesmo li se možda previše koncentrirali na tog čovjeka, a zanemarili druge opasne ljude ili organizacije. Jer, očito je, netko je nesmetano oteo avion u Bostonu, te ga prisilio da se obruši na nebodere u New Yorku te Pentagon u Washingtonu."

Izraelsko-palestinski sukob – smatra Milt Bearden, ne može se ignorirati. Također niti stav Sjedinjenih Država prema krizi na Srednjem istoku.

Sjedinjene su Države, smatra general John Singlaub – željele to ili ne – gurnute u neku vrst ratnog sukoba: "Muslimanski nas ekstremisti krive za sve svjetske probleme. Željeli su nam pokazati da je naša zemlja vrlo ranjiva. Sada smo i mi toga svjesni."

Umjerene islamske skupine osudile su terorističke napade u New Yorku i Washingtonu.

General Singlaub smatra da Sjedinjene Države moraju postati realističnije u svom stajalištu prema izraelsko-palestinskom sukobu. On smatra da bi glavni američki cilj trebao biti zaustavljanje krvoprolića u tom dijelu svijeta.

XS
SM
MD
LG