Linkovi

Vlada Plivi prodala dio svog vlasničkog udjela (10/9/01) - 2001-09-10


Država gubi paket dionica u najuspješnijoj hrvatskoj tvrtki, zagrebačkoj Plivi.

Suprotno nedavnim obećanjima, vlada je ipak odlučila prodati oko 7 posto dionica Plive. Točnije, vlada, odnosno hrvatsko zdravstveno osiguranje, je svoja dugovanja od 450 milijuna kuna prebila prodajući Plivi oko sedam posto dionica. Tako je vladin udio u tom poduzeću smanjen s 25 na 17 posto, čime je vlada izgubila kontrolni paket dionica, a Pliva dobila u vlasništvo oko 10 posto dionica, što je i zakonski maksimum.

Direktor Plivinih korporativnih komunikacija, Dubravko Merlić, potvrdio nam je danas ovu transakciju: “Dio navedenim dionica Pliva bi koristila u programu zaposleničkog vlasništva dionica, te sustavu nagrađivanja zaposlenih, dok bi ostatak koristila za ostale potrebe društva. Pliva procjenjuje da bi transakcija mogla biti okončana u sljedeća dva tjedna. Nakon transfera, državni fondovi će u svom portfelju posjedovati još 17 posto Plivinih dionica.”

Glasnogovornik Zagrebačke burze, Željko Kardum, komentira ovu transkaciju ovim rječima: “To je u svakom slučaju, barem što se Plive tiče, vjerojatno bolje nego da je ta velika količina dionica bačena na tržište. Pogotovo u ovom trenutku kada je nakon polugodišnjih izvještaja cijena Plive malo i opala. Držim da je ovo jedna spretno rješenje, što se Plive tiče. Što se države tiče, ona će se prije ili kasnije riješiti svega onoga što vrijedi, kako bi namakla novac za financiranje nekih drugih svojih potreba.”

XS
SM
MD
LG