Linkovi

Počelo suđenje Mladenu Naletiliću i Vinku Martinoviću (10/9/01) - 2001-09-10


U Haagu je počelo suđenje Mladenu Naletiliću Tuti i Vinku Martinoviću Šteli. Optužnica stavlja njihove zločine u kontekst plana kojim se etničkim čišćenjem stvarali uvjeti za priključenje tog dijela BiH Hrvatskoj, tvrdi tužitelj Kenneth Scott.

Sudjenje Mladennu Naletilicu i Vinku Martinoviću otpočelo je u uobičajenom konfuznom tonu gdje je obrana dvojice različito rangiranh pripadnika tzv. “kažnjeničke bojne” zatražila odgodu procesa za dva mjeseca jer su tek u zadnji trenutak dobili na uvid dokaze protiv ove dvojice sadržane u nekih tisuću stranica. “Kako očekujete da ih obradimo na vrijeme”, pravdao se Naletilićev odvjetnik Krešimir Krsnik. Sudsko je Vijeće odbilo zahtjev nakon opaske iz redova Tužiteljstva da je obrana do materijala mogla doći i ranije, da je htjela.

Pravo je suđenje počelo nakon sat i pol spomenutog natezanja oko procedure i postoji mogućnost da se sudsko Vijeće nakon prvih deset saslušanih svjedoka optužbe odobri dužu stanku kako bi se obrana mogla pripremiti za svoj posao.

Kenneth Scott je u ime Tužiteljstva rekapitulirao optužnicu. Tužiteljstvo raspolaže s dovoljno dokaza da potvrdi sve svoje teze, istaknuo je tužitelj. Ratne su zločine nekadašnji zapovjednik “kažnjeničke bojne” Naletilić i komandant jedinice “Mrmak” Martinović počinili u okružju koga su dosadašnji sudski procesi bosanskohercegvačkm Hrvatima već označili “međunarodnim sukobom”. Krajnji je cilj djelovanja bilo čišćenje prostra Hercegovine od muslimanskog življa i u toj kampanji entničkog čišćenja i Naletilić i Martinović intenzivno su sudjelovali, tvrde dokazi.

Scott je spomenuo neke od upečatljivijih epizoda zastrašivanja i nasilja nad ljudima, poput detalja kada je Naletilić porisiljavao lokalne zarobljene Bošnjake da ljube hrvatsku zemlju. Naletilić, kao zapovjednik i utjecajna osoba, bio je u stalnoj izravnoj vezi s hravtskim vrhom i HDZ-om, pogotovo predsjednikom Tuđmanom i ministrom obrane Šuškom.

Šušak je u nekoliko navrata dolazio u Hercegovinu gdje se sretao s Naletilićem u stožeru “kažnjeničke bojne” na Širokom brijegu, veli optužba. Cilj ovog projekta zastrašivanja i istjerivanja desetaka tisuća Muslimana, kao i ubojstva bilo je stvaranje etnički čistog prostra na kome će živjeti samo Hrvati i koji će se potom, bez ne-Hrvata, pripojiti Hrvatskoj, realizirajući tako koncept “Velike Hrvatske”. Optuženi su bili izvršitelji te ideje, ističe optužba. Kampanja etničkog čišćenja otpočela je 16. travnja 1993. godine, a startni je znak dao tadašnji lider “Herceg – Bosne” Mate Boban pozivom Muslimanima da se podrede autoritetu HVO-a.

XS
SM
MD
LG