Linkovi

EU za dugoročno sigurnosno prisustvo u Makedoniji? (8/9/01) - 2001-09-08


Na putu do izletničkog središta Genval, gdje su se ovog vikenda okupili šefovi diplomacija europske Petnaestorice svratila sam na konferenciju za novinare Međunarodne krizne skupine. Skupina je upravo objavila svoj najnoviji proizvod, analizu situacije u Makedodniji, sve pod znakovitim naslovom “Makedonija: ispunjavanje sigurnosnog vakuuma”.

Ono što su u subotu rano popodne govorili ko-predsjednici Upravnog odobra Skupne Martti Ahtisaari i Gareth Evans, te član Odbora, umirovljeni general Wesley Clark, čulo se i ovdje, na ministarskom skupu. Za sada tek u komentarima jer je puna rasprava ostavljena za nedjelju ujutro.

Teze su slijedeće. Na osnovu dosadašnjih iskustava u regiji (to će posebno naglasiti Ahtisaari) ne bi bilo mudro međunarodne promatrače, dakle civilnu međunarodnu misiju, ostaviti bez potpore, zaštite, sigurnosne prisutnosti međunarodnih vojnih snaga. NATO – savez u ovome ispunjavanju sigurnosnog vakuuma mora odigrati svoju ulogu, možda ne naglašenu kao u misijama u BiH i na Kosovu, no nužno je aktivno prisustvo Saveza. Wesley Clark pak upozorava da se u svakome od aranžmana, bez obzira kako će na kraju izgledati, moraju naći Amerikanci, čak i ukoliko je to striktno simbolično.

Ministri vanjskih poslova nekoliko država – članica EU već su diskretno najavili kako njihove vlade “nemaju ništa protiv” mirovne misije, a ove su izjave dali šefovi diplomacija Njemačke, Francuske, Španjolske i Nizozemske. Nedjelja je dakle dan kada će EU-ropljani više pažnje posvetiti osmišljavanju makedonske misije koja više ni ne dolazi u pitanje, jedini upitnik ostaje kako će ona izgledati.

XS
SM
MD
LG