Linkovi

Američka administracija temeljito će Kini obrazložiti proturaketni sustav (8/9/01) - 2001-09-07


Administracija predsjednika Busha demantira informacije da je spremna ponuditi Pekingu ustupak u zamjenu za kinesko prihvaćanje američkog plana gradnje protu-raketnog obrambenog sustava. Vladin demant je možda uzrokovan nepostojanjem konsenzusa oko pitanja kakav odnos Washington treba imati prema Kini kada je u pitanju spor oko američkih planova gradnje protu-raketnog štita. U okviru nastojanja da se pridobije medjunarodna potpora za obrambeni raketni sustav, Bushova administracija kaže da će Kinezima podrobno objasniti o kakvom je projektu riječ. Medjutim, američka vlada ističe da neće ponuditi Kini nikakve olakšice kao što je, na primjer, dozvola da Kinezi nastave nuklearne pokuse ili da povećaju broj nuklearnih raketa. U kongresnom svjedočenju, ministar obrane Donald Rumsfeld ponovio je riječi drugih dužnosnika koji su nastojali pojasniti vladino stajalište. "Tvrdnje da su Sjedinjene Države odobrile, ili namjeravaju odobriti daljnje jačanje kineske vojske i nuklearnog potencijala u zamjenu za nešto drugo, nisu točne".

Do ovih je izjava došlo nakon što je proteklog vikenda dnevnik New York Times objavio, navodeći riječi jednog visokog dužnosnika u administraciji, da su Sjedinjene Države spremne Kini reći da nemaju primjedbi na proširenje njihovog nuklearnog arsenala te da mogu razmatrati mogućnost nastavka nuklearnih pokusa. Neimenovani vladin izvor izjavio je da se radi i na novim pokušajima da se Kinu uvjeri da izgradnja američkog obrambenog raketnog štita nema za cilj oslabiti kineske pozicije nego da je cilj tog obrambenog projekta zaštiti se od takozvanih "zemalja izopćenica" od medjunarodne zajednice. No, specijalist za kineska pitanja James Mulvenon smatra da Bushova administracija šalje konfuzne poruke i da, zapravo, ne postoji koordinirana politika po ovom pitanju. Gospodin Mulvenon, politički stručnjak iz korporacije , kaže da je općepoznato da Kina već više od 30 godina ostvaruje svoj program modernizacije nuklearnog naoružanja. No, on ističe da je ta modernizacija spora i nepravilna. Ukoliko Kinezi vjeruju da američki raketni program može nadjačati njihov trenutno mali nuklearni arsenal – kaže gospodin Mulvenon i ističe – to će ih natjerati da nadograde svoj raketni program jače nego što su prvotno planirali.

On kaže da će američka vlada Kinezima objasniti svoj raketni program na isti način kao što su to učinili u razgovorima s Europskom unijom i Rusijom. To najvjerojatnije znači da Kinezi neće saznati upravo one detalje koji ih zanimaju. "Kinezi se, zapravo, sučeljavaju sa situacijom da u sljedećih pet ili deset godina planiraju proračun koji može osigurati onu vrstu raketnih mogućnosti kakvu oni žele imati u 2010.godini. Ukoliko američka administracija ne želi reći Kini kako će izgledati izgradnja raketne obrane, Kinezi će, nažalost, sačiniti plan o sučeljavanju s najgorim mogućim scenarijem. To će, pak, dovesti do maksimalizacije njihovog raketnog arsenala."

Gospodin Mulvenon kaže da bi cilj američke politike trebao biti spriječavanje toga da Kinezi imaju osjećaj da su gurnuti u stranu i da trebaju nastaviti svoje nuklearne pokuse, kao i da je potrebno uvjeriti Kinu da joj je dovoljna i minimalna nadogradnja nuklearnog arsenala. "Isto tako Bushova administracija treba odlučiti kako se odnositi prema Kini. Treba li Kinu tretirati kao veliku nuklearnu silu što nameće da se i s njom vodi strateški dijalog kao što se to radi s ostalim zemljama u tom rangu. Kineske su snage zapravo negdje u sredini i Sjedinjene Države trebaju odlučiti – je li Kina velika zemlja-otpadnica ili je u pitanju Rusija u malom" – ističe gospodin Mulvenon.

U nedavnom priopćenju Bijele Kuće ponavlja se da američki raketni obrambeni program ne predstavlja nikakvu prijetnju po Kinu, nego da je zamišljen kao obrana od zemalja-otpadnica ili od slučajnih raketnih lansiranja. U istom se priopćenju ističe da američki raketni program treba pridonijeti stabilnosti Azije. To je priopćenje, zapravo, poruka Kinezima da njihovi napori za modernizacijom naoružanja nisu neophodni te da nisu dobri po regionalni mir i stabilnost. Takav će se stav jasno predočiti kineskoj vladi.

XS
SM
MD
LG