Linkovi

New York Times o zabrani hranjenja morskih pasa (7/9/01) - 2001-09-07


Brzim pogledom na naslovnice glavnih američkih dnevnih listova može se vidjeti o čemu će Amerikanci čitati uz jutarnju kavu. Osim vijesti i komentara posjeta meksičkog predsjednika Vicentea Foxa, ostale teme se mogu sažeti u dvije, tri riječi - morski psi, sve usporenija ekonomija i strah glavnog grada od velikih prosvjeda protiv globalizacije, krajem ovog mjeseca.

Idemo redom! Zbog ogromnog publiciteta oko posljednjih smrtonosnih napada morskih pasa, na Floridi su vlasti zabranile održavanje vrlo popularnih "hranjenja" morskih pasa, piše jutrošnji New York Times. Radi se o izletima na koje profesionalni ronioci godišnje vode desetke tisuća zainteresiranih turista. Ronioci namame morske pse hranom - naravno, nahrane ih! - a potom turisti mogu plivati među morskim psima što se sve zabilježi fotografskim aparatom. Za 40 dolara, koliko po glavi košta takav izlet, turisti odnose uspomene na jedinstven doživljaj.

Premda do sada još nikad nije bilo niti jednog incidenta za vrijeme takvih "hranjenja", kritičari tvrde da se tako samo morske pse navikava da ljude asociraju s hranom.

Ostanimo još na stranicama njujorškog dnevnog lista, gdje se raspravlja i o ogromnom padu gospodarstva zabilježenom u samo godinu dana. Prije godinu dana, piše New York Times, nezaposlenost je u najvećem dijelu zemlje bila rekordno niska, ponegdje i ispod dva posto. Kompanije su se međusobno nadmetale kako bi osigurale kvalificiranu radnu snagu. U međuvremenu, nezaposlenost se povećala i kompanije se više ne udvaraju svojim uposlenicima. Kako je to prokomentirao predradnik u jednoj tvornici namještaja iz Sjeverne Karoline, "sada konačno možemo ponovno zabraniti pušenje na radnom mjestu. Da smo to učinili prije godinu dana, pušači bi naprosto dali otkaz!"

Washington Post svoje čitateljstvo već na naslovnici obavještava da će najveće sveučilište u američkom glavnom gradu, George Washington University, raspustiti svoje studente i isprazniti studentske domove tijekom godišnjeg sastanka Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke. Ovo se sveučilište nalazi samo par blokova udaljeno od zgrade Svjetske banke, oko koje bi se, u vrijeme sastanka, moglo naći i više od stotinu tisuća prosvjednika.

Sveučilište se plaši da bi se uključivanjem njegovih pet i pol tisuća studenata u prosvjede, nemiri mogli proširiti na prostor sveučilišta. Studentima ova odluka, piše Post, uopće nije po volji.

I, na kraju, mala anketa iz dnevnika USA Today. S kim bi Amerikanci najradije igrali golf? S Michaelom Jordanom i predsjednikom Bushom! A, ako ne s njima, onda s filmskom zvijezdom Cameron Diaz!

XS
SM
MD
LG