Linkovi

Gripa ubojica (7/9/01) - 2001-09-07


I potpuno mala promjena u virusu gripe može ga pretvoriti iz uzročnika neugodne, ali uglavnom bezazlene, bolesti u ubojicu, ustanovila je ekipa znanstvenika sa sveučilišta Wisconsin, u Madisonu.

Prije četiri godine, u Hong Kongu, promjena jednog jedinog gena, od deset, koliko ih ima virus gripe, pileću gripu je pretvorila u, za ljude, smrtonosni oblik gripe, od kojega je umrlo šestero od ukupno 18 oboljelih osoba. Do tada, virus gripe koji je napadao ptice, uopće nije prelazio na čovjeka. Tada su vlasti uništile više od milijun pilića, kako bi zaustavile širenje epidemije, a ista se stvar ponovila i ove godine, kada je, već nakon prvog izbijanja oboljenja kod populacije, ponovno uništeno više od milijun pilića.

Prema istraživanjima znanstvenika, za promjenu patogenosti virusa gripe, od neškodljivog do smrtonosnog soja, odgovorne su promjene na genu PB2. Virus gripe je posebno neugodan protivnik jer stalno mutira, te tako mijenja proteine na svojoj površini prema kojima bi ga prepoznale ne samo obrambene stanice ljudskog organizma, nego i cjepiva. Upravo zato svake se godine iznova rade cjepiva na sojeve virusa gripe koji tada šire epidemije.

Premda još nisu utvrđeni svi učinci promjena gena PB2, znanstvenici smatraju da on upravlja stvaranjem enzima koji tjera stanice organizma domaćina da proizvode više virusa. Za sada, i ovo što se zna pomoći će epidemiolozima da razviju bolje metode detekcije epidemije već na samom njezinom početku.

XS
SM
MD
LG