Linkovi

Sporazum o granici sa Slovenijom na razmatranje Saboru (6/9/01) - 2001-09-06


Hrvatska Vlada će uputiti Sporazum o granici sa Slovenijom Saboru na razmatranje, izvjestio je danas hrvatski premijer Ivica Račan. Obrazlažući zašto će osim spornog sporazuma o granici u Sabor poslati i cjelovitu informaciju o odnosima sa Slovenijom Račan je rekao: “Mi u tom pogledu bilježimo značajne korake pa je ja mislim da je više nego u redu da se situacija o tekućim odnosima između dvije zemlje predoči Hrvatskom saboru i Nacrt ugovora između Republike Hrvatske i Republike Slovenije i vidi da li za taj Ugovor postoji dovoljna podrška. Ako ne, treba potražiti i druga rješenja.”

Sporazum sa Slovenijom je do sad samo parafiran i do sad je naišao na oštre kritike oporbe, stručne javnosti, ali i Račanovih koalicijskih partnera u Vladi. Opći je dojam da Hrvatska ne treba prepustiti Sloveniji 140 četvornih kilometara mora u Piranskom zaljevu te da teritorij ne može biti predmetom možebitnih političkih ustupaka. Po proceduri, nakon parafiranja trebalo bi uslijediti potpisivanje, a zatim i ratifikacija u Saboru za što je potrebna dvotrećinska većina glasova.

Slanjem ugovora na razmatranje Račan želi dobiti na vremenu odnoso pojačanim lobiranje privoliti dvije trećine zastupnika da glasuju za sporni sporazum. O sporazumu sa Slovenijom danas je govorio i ministar vanjskih poslova Tonino Picula. “Ne želim spekulirati o sudbini predloženog sporazuma, ali on je i u ovom trenutku pobjeda političke želje i Ljubljane i Zagreba da ugovorno, dakle sporazumom, rješe ono što se nije moglo od uspostave jedne ili druge države”, kazao je ministar Picula.

XS
SM
MD
LG