Linkovi

Inovacije u korištenju genetski izmjenjenih životinja i bilja (7/9/01) - 2001-09-06


Američkim potrošačima uskoro će se nuditi potpuno nova generacija proizvoda stvorenih genetskim inžinjeringom, kaže se u ovih dana objavljenom izvješću neprofitne organizacije Pew Initiative on Food and Technology. Ova je organizacija proučila desetke novih genetskih izmijenjenih biljnih i životinjskih vrsta, koje se trenutno testiraju u biotehnološkim laboratorijima u Sjedinjenim Državama, kako bi javna rasprava o opasnostima i koristima biotehnologije baratala najnovijim podacima.

Imidž američkih biotehnoloških prehrambenih proizvoda prošle je godine doživio težak udarac – mnoge vrste čipsa i drugih sličnih proizvoda povučene su sa polica trgovina zbog sumnje da se u njima neželjeno našla i jedna genetski izmijenjena vrsta kukuruza, koja je dozvoljena za uporabu kao krmivo, ali ne i za ljudsku hranu, zbog moguće opasnosti izazivanja alergija. Osim imidža, stradao je i izvoz kukuruza, a američki aktivisti održali su stotine prosvjeda.

Najnovije izvješće Inicijative Pew ne bavi se ocjenama ili podržavanjem genetski izmijenjenih proizvoda, ali ukazuje na nove, inovativne načine uporabe genetski izmijenjenih životinja i bilja. Genetski izmijenjeni kukuruz, salata, rajčica, soja, grašak, krumpir, pa čak i duhan, mogli bi postati vrlo važan način sigurnog i jeftinog cijepljenja ljudi protiv mnogih bolesti, piše u izvješću.

Recimo, znanstvenici Sveučilišta Thomas Jefferson rade na genetski modificiranom špinatu, čiji bi proteini pomogli u suprimiranju još uvijek smrtonosne zaraze virusom HIV, uzročnikom AIDS-a. Znanstvenici vjeruju, ističe se u izvješću, da će jestiva cjepiva imati znatne prednosti pred tradicionalnim imunizacijskim programima, jer se uklanja potreba za potpunom čistoćom preparata, kao i opasnosti vezane uz davanje injekcija.

Genetski inžinjering donijet će na vrtove okućnica i u cvjećarne plave cvjetove karanfila, krizantema, ruža, ljiljana i gerbera. Upravo ove vrste cvijeća ne mogu se tradicionalnim metodama uzgojiti da daju plave cvijetove jer ne posjeduju enzime za proizvodnju plavih pigmenata, stoji u izvješću Inicijative Pew. Dodatkom nekih drugih gena u komercijalne cvjetnice produžuje se trajanje rezanog cvijeća u aranžmanima.

Jedan drugi biotehnološki projekt koji je u fazi testiranja pokušava ugraditi jedan paukov gen u kozu, kako bi se iz kozjeg mlijeka mogao izvojiti protein od kojeg pauk stvara svoju nevjerojatno čvrstu nit, od koje gradi mrežu. Ta bi nit, nazvana paučja svila, bila dragocjena u proizvodnji odjeće neprobojne na metke, zatim u kirurgiji, za šivanje rana, kao i za mnoge druge industrijske proizvode.

Deseci trenutnih testiranja u biotehnološkim laboratorijima vezani su uz korištenje genetski izmijenjenih biljki za pročišćavanje zagađenog tla i zraka. Najmanje 45 vrsta biljaka, koliko je za sada poznato, sposobno je apsorbirati i akumulirati metale, poput bakra, kadmija, kobalta, selena i cinka, piše u izvješću Inicijative Pew.

Dodajmo tome da je, što se tiče postojeće poljoprivredne proizvodnje u Sjedinjenim državama, ove godine, 68 posto usjeva soje, 70 posto pamuka i 26 posto kukuruza izraslo iz genetski izmijenjenog sjemena.

XS
SM
MD
LG