Linkovi

Ima li Al Gore još uvijek predsjedničkih ambicija? (7/9/01) - 2001-09-06


Devet mjeseci nakon što je od Georgea Busha izgubio na osporavanim predsjedničkim izborima, bivši dopredsjednik Al Gore počeo se izvlačiti iz političke izolacije koju je sam sebi nametnuo prošle godine. Gospodin Gore kaže da još uvijek nije siguran hoće li se kandidirati na predsjedničkim izborima 2004. godine. No, neki političari iz redova Demokratske stranke nemaju strpljenja čekati na konačnu odluku bivšeg dopredsjednika.

Većina Amerikanaca zadnji put je čula riječi Ala Gorea kada se obratio naciji priznajući da je izgubio na jednim od najtješnjih predsjedničkih izbora u povijesti Sjedinjenih Država. "Bili su ovo izuzetni izbori. Ali, slijedeći jednu od nepredvidljivih Božjih staza, ovo zakašnjelo nadilaženje zastoja može nas uputiti ka novim, zajedničkim stajalištima – s obzirom da nas upravo vrlo tijesni rezultat može podsjetiti na činjenicu da smo jedan narod, s istom poviješću i istom, zajedničkom sudbinom” - rekao je u prosincu prošle godine Al Gore.

Lichtman: Gore smatra da mu je predsjednički položaj ukraden

Govor je bio vrlo pomirljiv i dobio je mnogo pohvala. Ovo tim prije što je, Al Gore u stvari dobio više glasova nego George Walker Bush, ali je na kraju izgubio za nijansu jer se glasovi birača različito vrednuju, ovisno od veličine svake pojedine savezne države.

Mnogi demokrati i danas podržavaju ponovnu kandidaturu gospodina Gorea na izborima 2004. godine. To tvrdi i povjesničar Allan Lichtman, sa Sveučilišta American: "Mislim da bi Gore bio presretan kada bi se ponovo kandidirao. On smatra – s pravom ili ne – da mu je predsjednički položaj ukraden, te je sada željan osvete.”

Drugi analitičari, medjutim, nisu tako sigurni da će se bivši dopredsjednik ponovo kandidirati. Čak ni sam Gore nije siguran hoće li se uključiti u predizbornu utrku. Istovremeno, drugi demokratski političari koji razmišljaju o predsjedničkom položaju već nagovješćuju da neće čekati na Gora da se izjasni o eventualnoj kandidaturi.

Senator iz savezne države Massachusetts – John Kerry - jedan je od nekolicine demokratskih senatora koji razmatra mogućnost natjecanja za ulazak u Bijelu kuću. On je u intervjuu televizijskoj mreži NBC rekao da u redovima Demokratske stranke ima više osoba koje razmišljaju o predsjedničkim izborima.

O Bijeloj kući razmišlja niz demokrata

Uz senatora Kerrya, potencijalni kandidati za Bijelu kuću iz redova Demokratske stranke su čelnik senatske većine Tom Daschle, zatim senator John Edwards i čelnik demokrata u Zastupničkom domu Kongresa Richard Gephardt. No, bez obzira tko se od demokrata pojavi na predsjedničkim izborima, njegovi će izgledi za pobjedu nad predsjednikom Georgeom Bushom ovisiti o tome u kakvom će stanju tijekom izborne godine biti američko gospodarstvo – ističe profesor Lichtman. "Mislim da će na koncu sve ovisiti od stanja gospodarstva. Uostalom, sjetimo se 1992. godine, kada je na ulazu u sjedište Clintonovog i Goreovog izbornog stožera bilo ispisano: “Shvatite ljudi – gospodarstvo je ključno”. Tako će biti i 2004. godine. Ukoliko ekonomija bude u zamahu, nitko neće pobjediti Busha. Ako, pak, ekonomija bude slaba, Busha će moći pobjediti i Al Gore i bilo koji drugi demokratski kandidat.”

A je li se Al Gore zbilja odlučio vratiti u političku arenu, to ćemo moći vidjeti vrlo brzo. Najavljen je, naime, njegov politički nastup krajem ovoga mjeseca u saveznoj državi Iowi.

XS
SM
MD
LG