Linkovi

Liječenje od AIDS-a virusom hepatitisa G? (6/9/01) - 2001-09-06


Infekcija jednim, za ljudski organizam po svemu sudeći bezazlenim virusom, mogla bi značajno pomoći u borbi protiv AIDS-a. Virus hepatitisa G, otkriven 1995. godine, za razliku od drugih virusa hepatitisa, ne izaziva nikakvo oboljenje ljudskog organizma, niti ne oštećuje jetru.

No, kako pokazuju najnovija istraživanja, taj virus, izgleda, djeluje inhibitorno na virus HIV, uzročnika AIDS-a. Virus hepatitisa G nalazi se u oko dva posto zdrave populacije. Studija liječnika bolnice za veterane u Iowa Cityju pratila je 362 pacijenta, zaražena virusom HIV, od kojih je 40 posto bilo zaraženo i virusom hepatitisa G. Od 1988. do 1999, umrlo je 56 posto pacijenata koji nisu bili zaraženi virusom hepatitisa G. Od onih zaraženih, od AIDS-a je umrlo samo 29 posto.

Znanstvenici su stoga zaključili da oboljeli od AIDS-a imaju četiri puta veći rizik od podlijeganja bolesti ukoliko nisu zaraženi i virusom hepatitisa G. Slično ispitivanje njemačkih znanstvenika pokazalo je znatno duži period preživljavanja oboljelih od AIDS-a u slučaju da su istodobno zaraženi i hepatitisom G.

Za sada se još ne zna kojim mehanizmom virus hepatitisa G škodi virusu HIV, no, znanstvenici očekuju da će otkriti i to u slijedećih godinu dana. Obje ekipe u svojim izvješćima, objavljenim u današnjem broju časopisa New England Journal of Medicine, upozorovaju da, dok traju istraživanja, ne bi trebalo oboljele od AIDS-a namjerno zaražavati virusom hepatitisa G.

XS
SM
MD
LG